cohezio-service-light_blue-base

Wat zijn psychosociale risico’s?

Psychosociale risico’s worden in de wetgeving omschreven als “de kans dat één of meerdere werknemers psychische schade (zoals stress, agressie etc.) ondervinden die al dan niet kan gepaard gaan met lichamelijke schade, als gevolg van blootstelling aan aspecten van de organisatie van het werk, de werkinhoud, de arbeidsomstandigheden, de leefomstandigheden op het werk en de onderlinge relaties op het werk, waarop de werkgever invloed heeft en die objectief gezien een gevaar inhouden.

 

De codex over het welzijn op het werk verplicht werkgevers ertoe het welzijn op het werk van hun medewerkers te bevorderen. Communicatie, management, menselijke relaties: het zijn allemaal psychosociale elementen die het welzijn op het werk beïnvloeden. De werkgever heeft een impact op vijf vlakken waaraan gewerkt kan worden:

  • arbeidsorganisatie: de taakverdeling, de hiërarchische structuur, de werkprocedures, etc.;
  • arbeidsinhoud: alles wat te maken heeft met de uitgevoerde taak zoals bijvoorbeeld de ingewikkeldheid, repetitiviteit, etc.;
  • arbeidsvoorwaarden: contractuele aspecten zoals uurroosters, opleidingen, loopbaanbeheer, etc.;
  • arbeidsomstandigheden: aspecten die betrekking hebben op de omgevingsfactoren (gebouw, bureel, verlichting, etc) en op de materialen die ter beschikking worden gesteld;
  • interpersoonlijke relaties op het werk: alle vormen van menselijke betrekkingen op het werk: tussen collega’s, met de hiërarchische lijn of de werkgever, met derden, etc.

Onze aanpak

Elke werkomgeving en elke werknemer is uniek. Onze preventieadviseurs psychosociale aspecten doen interventies die aangepast zijn aan de werkelijkheden in jouw onderneming. Ze bepalen in nauwe samenwerking met de sleutelfiguren binnen je organisatie het raamwerk waarbinnen de interventies plaatsvinden.

Wat doet een preventieadviseur psychosociale aspecten?

Een team van preventieadviseurs, gespecialiseerd in psychosociale aspecten op het werk, staat voor je klaar om in alle vertrouwelijkheid en binnen een veilige omgeving naar je te luisteren en je te helpen je situatie uit te klaren.

  • Ze verwelkomen je, adviseren je en informeren je over de mogelijkheden die je hebt:
    • gesprek(ken)
    • bemiddeling
    • tussenkomst van een derde partij
    • formele tussenkomst
  • De psychosociale cel kan ook tussenkomen op collectief niveau door ondersteuning te bieden aan teams in crisis, psychosociale risico’s te analyseren of opleidingen aan te bieden.
  • Tot slot kan de psychosociale cel de werkgever bijstaan bij het opstellen, herzien of evalueren van intern psychosociaal beleid (bv. de aanpak van absenteïsme, de aanpak van kritieke incidenten, de aanpak van agressiviteit van derden, enz.)

Contact

Aarzel niet om vrijblijvend contact op te nemen met een preventieadviseur psychosociale aspecten van Cohezio voor advies of voor het maken van een afspraak. Dat kan via e-mail naar fos@cohezio.be of telefonisch via +32 (0)2 533 74 44 (maandag tot vrijdag van 8u tot 17u).

E-mail arrow-white