Gezondheidsonderzoek is verplicht in de volgende gevallen:
- Periodiek: bij bepaalde beroepsgebonden gezondheidsrisico’s is de werknemer onderworpen aan het verplicht periodiek gezondheidsonderzoek. Meestal is dit jaarlijks, maar er bestaan uitzonderingen. Of men bepaalde gezondheidsrisico’s loopt, moet blijken uit de risicoanalyse. Er kunnen ook nieuwe risico’s ontstaan, wat ook opnieuw tot een gezondheidsonderzoek aanleiding kan geven.
- Bij werkhervatting: voor onderworpen (zie bovenstaande) werknemers moet men ook na een afwezigheid van meer dan 4 weken (wegens ziekte, ongeval of zwangerschap) langsgaan bij de arbeidsgeneesheer. De arbeidsgeneesheer evalueert dan of de werknemer in staat is om zijn taken uit te voeren, en adviseert eventueel aanpassingen van de werkomstandigheden.
- Voor elke werknemer: vòòr begin van de arbeidsovereenkomst of bij aanvang van een nieuwe taak
- Wanneer de werknemer een “spontane raadpleging” aanvraagt: telkens wanneer een werknemer een vermoeden heeft van werkgebonden gezondheidsproblemen kan hij een afspraak maken met de arbeidsgeneesheer. Dit geldt voor alle werknemers.
- Zwangerschap en het geven van borstvoeding wanneer de risico-evaluatie uitwijst dat er een risico bestaat voor de zwangerschap of voor de borstvoeding. Ter info : beeldschermwerk betekent uiteraard geen risico voor zwangerschap of borstvoeding.