NL

Als werkgever kun je een belangrijke rol spelen bij het bevorderen van de gezondheid van je werknemers, niet alleen door de basisvoorwaarden in te vullen zoals luisteren naar het advies van de arbeidsarts en het opzetten van procedures rond eerste hulp bij ongevallen, maar ook door een gezonde levensstijl te promoten en het griepvaccin aan te bieden aan je medewerkers.

Wat doet een arbeidsarts?

De voornaamste opdracht van de arbeidsarts is het gezondheidstoezicht op het welzijn op het werk. Dat doet hij in eerste instantie om de arbeidsomstandigheden van de werknemers te verbeteren en om hen te beschermen tegen de risico’s die verbonden kunnen zijn aan hun functie. Tijdens het medisch onderzoek (ook vaak gezondheidsbeoordeling genoemd) bepaalt de arbeidsarts of een persoon gezondheidsproblemen heeft die gelinkt zijn aan zijn werk. De rol van arbeidsarts is preventief. De arbeidsarts is dus geen behandelend arts en ook geen controlearts [zie FAQ].

De belangrijkste taken van de arbeidsarts:

  • regelmatig de onderneming bezoeken om de werkomgeving te leren kennen;
  • ondersteunen van de organisatie van eerste hulp op het werk;
  • opsporen en aangeven van beroepsziekten;
  • waken over de arbeidshygiëne;
  • waar nodig aangepaste werkmethodes voorstellen;
  • waar nodig aanpassingen van de werkpost en het zoeken naar aangepast werk voorstellen, ook voor werknemers die maar in beperkte mate onderworpen zijn aan het gezondheidstoezicht. Dit is bijvoorbeeld van belang bij re-integratie van medewerkers die langdurig afwezig zijn.

Het medisch toezicht: voor welke werknemers?

De risicoanalyse uitgevoerd door de preventieadviseur-arbeidsarts bepaalt aan welk type medisch onderzoek de werknemer onderworpen moet worden:

  • alle contractuele en niet-contractuele werknemers;
  • bijzondere categorieën van werknemers;
  • werknemers tewerkgesteld in functies met risico’s.

Het medisch onderzoek

Voorafgaande gezondheidsbeoordeling bij aanwerving

De arbeidsarts beslist of de werknemer geschikt is voor zijn functie om te vermijden dat werknemers die omwille van hun gezondheidstoestand niet geschikt zijn voor een functie daarin toch tewerkgesteld worden. Deze beoordeling gebeurt alleen voor werknemers in een functie met risico’s.

Periodieke gezondheidsbeoordeling

Periodieke onderzoeken worden ingepland volgens de risico’s verbonden aan het werk. De periodiciteit hangt af van het risico waaraan men wordt blootgesteld.

Bezoek voorafgaand aan de werkhervatting

Bij de re-integratie van een werknemer die ongeschikt werd verklaard.
Meer informatie over de procedure bij een re-integratietraject.

Onderzoek bij werkhervatting

Na een afwezigheid van meer dan vier weken wegens ziekte, ongeval of bevalling, om na te gaan of de werknemer terug aan het werk kan en in welke omstandigheden.

  • Bezoek voorafgaand
  • Werkhervatting
  • Re-integratie
  • Onderzoek definitieve ongeschiktheid
Gezondheidsbeoordeling van een arbeidsongeschikte werknemer (re-integratie)

Meer informatie over de procedure bij een re-integratietraject

Uitbreiding van het gezondheidstoezicht

Er is uitbreiding van het gezondheidstoezicht mogelijk voor alle werknemers die tewerkgesteld zijn in de onmiddellijke nabijheid van de werkpost van werknemers die onderworpen zijn aan het verplicht gezondheidstoezicht en die mogelijk gevolgen zouden kunnen ondervinden van de activiteiten van hun collega’s. Dit gebeurt volgens de periodiciteit bepaald door de betreffende risico’s.

Het voortgezet gezondheidstoezicht na blootstelling aan bepaalde risico’s

Voor wie? Bepaalde werknemers waarvan de gezondheidstoestand opgevolgd moet worden omdat zij blootgesteld werden aan bepaalde risico’s (zoals asbest, kankerverwekkende en mutagene stoffen, bepaalde biologische en chemische agentia,…).
Wanneer? Periodiek wanneer de werknemer nog tewerkgesteld is in de onderneming. Voor de werknemers die de onderneming verlaten hebben, organiseert Fedris, het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s (fusie van het Fonds voor Beroepsziekten en het Fonds voor arbeidsongevallen), het voortgezet gezondheidstoezicht.

Gezondheidsonderzoek tijdens zwangerschap of borstvoeding

De risicoanalyse speelt een fundamentele rol in het kader van de gezondheidsevaluatie van zwangere werkneemsters en werkneemsters tijdens de lactatie.  Doeleinde is het voorkomen van elke vorm van schade aan moeder en kind, vanaf het embryonaal stadium tot aan de bevalling, evenals gedurende de lactatieperiode.

De risicoanalyse

De risico’s zijn niet dezelfde voor de verschillende stadia van de zwangerschap en lactatie.

Uitgaande van de risicoanalyse wordt het mogelijk het volgende in kaart te brengen :

  • welke de risico’s en de beperkingen zijn voor de verschillende diensten, activiteiten en werkwijzen
  • vanaf welk stadium van de zwangerschap er zich een risico voordoet, tot welk stadium het zich voordoet en voor welke werkneemsters

Welke maatregelen moet de werkgever nemen ?

  1. De zwangere werkneemster ertoe aanzetten de werkgever te verwittigen dat zij zwanger is van zodra zij hiervan op de hoogte is, in het bijzonder wanneer er sprake is van risico’s die reeds bij het begin van de zwangerschap een gevaar kunnen zijn (blootstelling aan ioniserende straling, bepaalde chemische producten, biologische agentia, kankerverwekkende en mutagene producten,…) . De werkgever heeft vòòr alles de verplichting de werkneemster van bij de aanstelling in te lichten over het al dan niet geschikt zijn van de werkpost voor een werkneemster gedurende zwangerschap of lactatie.
  2. De zwangere werkneemster moet van zodra de zwangerschap bekend is verwijderen uit de blootstelling aan risico’s. De werknemer moet, op basis van de risicoanalyse, bepalen welk werk de uit de werkpost verwijderde werkneemsters kunnen verrichten.
  3. Een gezondheidsonderzoek aanvragen bij de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer zodat deze aanbevelingen kan doen rond de te nemen maatregelen. De werknemer moet dit doen van zodra hij op de hoogte is gesteld van de zwangerschap, door het invullen van het verzoekformulier voor een gezondheidstoezicht.
Spontane raadpleging op vraag van de werknemer

De werknemer kan rechtstreeks en anoniem een spontane raadpleging aanvragen bij zijn arbeidsarts.

Het onderzoek moet binnen de tien werkdagen na de aanvraag plaatsvinden.
Voor wie? Alle werknemers, voor alle gezondheidsklachten waarvan de werknemer of zijn behandelend arts vermoedt dat deze verband houden met het werk.

Onderzoek in het kader van een ontslag om medische reden

Meer informatie over medische overmacht

Arbeidsarts NL

Hoe kun je het gezondheidsonderzoek van je werknemers inplannen?

Periodieke gezondheidsonderzoeken plant Cohezio in voor werknemers van kleine en middelgrote ondernemingen. Cohezio nodigt je werknemers uit via e-mail of per post en bezorgt je de planning van de consultaties (datum, uur, adres van onderzoek). Grote ondernemingen kunnen periodieke gezondheidsonderzoeken zelf inplannen via ons klantenportaal Cohezio4u.

Voor alle andere gezondheidsonderzoeken kan de werkgever het formulier “Verzoek om gezondheidstoezicht over de werknemers” invullen.

Kun je het antwoord op je vraag niet vinden?

Aarzel niet om contact op te nemen via fos@cohezio.be.

E-mail arrow-white