Wet rond binnenluchtkwaliteit in de voor het publiek  toegankelijke besloten ruimten: Update
Wetgeving 25 juni 2024

Wet rond binnenluchtkwaliteit in de voor het publiek toegankelijke besloten ruimten: Update

Nieuwe wetgeving rond binnenluchtkwaliteit in de voor het publiek toegankelijke besloten ruimten. In een K.B. worden de verplichtingen rond risicoanalyses en luchtkwaliteitsmeters nader omschreven (deze zullen echter vooralsnog enkel vrijwillig worden toegepast). Verder ook een wetswijziging van de wet van november 2022 waardoor de inwerkingtreding van de verplichte toepassing daarvan naar de toekomst wordt verlegd.

Eind 2022 verscheen de wet rond binnenluchtkwaliteit in voor het publiek toegankelijke besloten ruimten.  Daarin stonden o.a. referentieniveaus voor het meten van CO2, maar ook enkele verplichtingen  voor de uitbaters van dergelijke plaatsen. Het was echter nog wachten op nadere uitvoeringsbesluiten om bepaalde details te concretiseren. Ter herinnering, het ging om volgende verplichtingen:

  • verplichting om een luchtkwaliteitsmeter te gebruiken en
  • verplichting een risicoanalyse uit te voeren. Op basis van deze risicoanalyse wordt een actieplan opgesteld of wordt het aangepast.
  • een certificaat aanvragen
  • zodra de certificering is verkregen, moet het toegekende label voor het publiek worden opgehangen.

Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder.

Op 11 juni verscheen enige wetgeving, waaronder een uitvoeringsbesluit (het K.B. van 12 mei 2024) en een wet (de verzamel wet van 18 mei 2024).

In het K.B. vindt men

  • de precieze vereisten rond de luchtkwaliteitsmeters en het gebruik daarvan
  • details rond de signalisatie van de luchtkwaliteit en de sensibilisering daarrond
  • vereisten rond de luchtzuiveringssystemen
  • details rond de uit te voeren risicoanalyse

Het K.B. is vrijwillig toe te passen vanaf 1/10/2024.

Verscheen eveneens: de verzamelwet van 18 mei 2024. Deze wet brengt, onder andere, enkele wijzigingen aan in de wet van 2022.  Met deze wijzigingen wordt de inwerkingtreding die oorspronkelijk werd vooropgesteld in de wet van 2022 verlegd naar een verdere toekomst. Pas vanaf 1 januari 2027 zal er worden overgeschakeld op een verplichting. Die implementatie daarvan zal bij KB worden bepaald, waarbij uiterlijk op 31 december 2037 alle gesloten plaatsen die publiek toegankelijk zijn, dienen te voldoen aan de verplichtingen m.b.t. het gebruik van een luchtkwaliteitsmeter, enz. De vrijwillige toepassing kan vanaf 1 oktober 2024.

Over het nog bij K.B. te bepalen “bepaalde gesloten plaatsen die publiek toegankelijk zijn die aan de verplichtingen van de wet onderworpen zijn” is nog niets bekend met deze nieuwe wetgeving. Het valt dus nog af te wachten welke uitbaters uiteindelijk precies onder de verplichting zullen vallen.

In de pipeline maar nog niet verschenen: het KB m.b.t. de procedure en voorwaarden voor erkenning van de certificeerders, bijvoorbeeld de opleiding van de certificeerders, de methodologie en de modaliteiten van de certificatie, of de inhoud, de plaatsing en het design van het label (art. 6 van de wet). Inwerkingtreding van dit KB is voorzien op 1 januari 2025..