Door op arbeidsveiligheid in te zetten verhoogt men werktevredenheid, efficiëntie en productiviteit. Bovendien dringt men arbeidsongevallen en de daarmee verbonden kosten terug.
De verzuimcijfers van de laatste jaren drukken ons met de neus op de feiten: in België zijn steeds meer werknemers voor korte of langere tijd afwezig. Uiteraard heeft elke afwezigheid een negatieve impact op de werking van je bedrijf, zeker wanneer het gaat om een langdurige afwezigheid. Als Externe Dienst voor Preventie en Welzijn op het Werk focust Cohezio op het aanpakken van de oorzaken van absenteïsme en op preventie, in plaats van op symptoombestrijding. Laat je bijstaan door Cohezio in het uitbouwen van een absenteïsmebeleid.
Je spreekt van absenteïsme of verzuim wanneer één of meerdere werknemers op regelmatige basis, opzettelijk en zonder gegronde reden afwezig zijn op het werk. Ziekteverzuim sluit heel dicht aan bij absenteïsme, maar omvat enkel afwezigheden om medische redenen. Absenteïsme wordt ruimer ingevuld.
Absenteïsme kan verstrekkende gevolgen hebben voor de werking van je onderneming. Naast de directe kosten (gewaarborgd loon, pensioenbijdragen, ziekteverzekering, etc.), brengt absenteïsme ook een hele reeks indirecte kosten met zich mee:
Griep of verkoudheid is de meest courante oorzaak van kort verzuim.
Risicofactoren:
Risicofactoren: elektriciteit, verkeer, brand en explosie, werken op hoogte, gevaarlijke stoffen, …
Onze preventieadviseurs risicobeheersing hebben een grote en veelzijdige expertise. Naast interventies en risicoanalyses bieden wij ook opleidingen rond arbeidsveiligheid.
.
Bij lange afwezigheid zijn burn-out en depressie de meest voorkomende oorzaken. Risicofactoren:
Bij een positief verzuimbeleid ligt de focus niet op het sanctionerende aspect, maar wel op het totale welzijn van de medewerker. Als bedrijf kun je een belangrijke impact hebben op zowel de fysieke als de mentale gezondheid van je medewerkers.
Om absenteïsme te voorkomen, moet je natuurlijk eerst duidelijk in kaart brengen wat er speelt. Aan de hand van de evolutie in het verzuimpercentage kun je op zoek gaan naar mogelijke patronen. Combineer dit met een kwalitatieve bevraging van je personeel om op zoek te gaan naar de redenen van het verzuim.
Hanteer een opendeurenbeleid: wees als manager beschikbaar om te luisteren naar je werknemers en geef hen ook het gevoel dat ze bij je terecht kunnen. Help je managers om gedragsveranderingen te detecteren door hun sociale communicatievaardigheden te versterken.
Een ambitieuze preventiestrategie van een gezond bedrijf stelt de mensen centraal, door zich te richten op de gezondheid en het welzijn van de werknemers. De link tussen welzijn en individuele prestaties werd al in 1986 gelegd door de Amerikaanse onderzoeker Barry M. Staw in zijn model van de “happy-productive worker”. Tevreden en gemotiveerde werknemers zullen ook beter presteren.
Er zijn een aantal gekende stressfactoren die tot een burn-out kunnen leiden: werkbelasting, de mate van autonomie, de sociale steun en de appreciatie die werknemers krijgen voor hun werk. Door die oorzaken aan te pakken kun je als werkgever al een groot verschil maken. Cohezio kan je ondersteunen bij het uitbouwen van goed preventiebeleid tegen burn-out.
Cohezio kan ondersteuning bieden bij het uitbouwen van het absenteïsmebeleid in jouw onderneming. Een greep uit ons aanbod:
Onze preventieadviseurs kunnen je ondersteunen bij de uitbouw van je preventiebeleid. Op basis van een risicoanalyse brengen ze de werksituatie in kaart en kunnen ze maatregelen voorstellen om het welzijn van de werknemers globaal te verbeteren.
Bij langdurige afwezigheid nemen we contact op met de zieke medewerker en stellen we een gesprek met onze arbeidsarts voor. Cohezio zet voor sommige bedrijven ook arbeidsverpleegkundigen in die na twee weken ziekteverlof contact opnemen met de medewerker, om een eventueel onderhoud in te plannen met een arbeidsarts of psycholoog. Meer informatie
Een re-integratietraject start pas vanaf drie maanden arbeidsongeschiktheid, maar ook bij kortere afwezigheid raden we heel sterk aan om een bezoek voorafgaand aan de werkhervatting bij onze arbeidsarts in te plannen om een succesvolle werkhervatting te faciliteren.
Onze arbeidsartsen spelen een belangrijke rol in het re-integratietraject na afwezigheid zij kennen immers de arbeidsomstandigheden en het werk in de onderneming en zijn een gekend aanspreekpunt voor alle betrokken partijen. Daarnaast kunnen ook arbeidspsychologen betrokken worden in het traject.