back-arrow 28 februari 2022

Zijn Wifi en GSM-straling schadelijk voor de gezondheid?

Wifi en GSM’s  zijn vandaag de dag niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Het datavolume dat via draadloze netwerken wordt doorgezonden, neemt steeds maar toe. Maar met de nieuwe technologie komen ook nieuwe onheilspellende berichten. Elektrohypersensitiviteit, oftewel een overgevoeligheid aan straling van technologische oorsprong, haalt ook regelmatig de pers. Maar is wifi wel kankerverwekkend? En kan het je effectief ziek maken?

vakantie-flexmail

Wat is wifi ?

Wifi en GSM straling zijn elektromagnetische golven die worden gebruikt voor draadloze netwerken. Elektromagnetische straling wordt gebruikt voor vele toepassingen (zie figuur). Hoe hoger de frequentie , van links naar rechts in de figuur, hoe meer energie de stralen bezitten. De EM straling wordt ingedeeld als volgt

  • Niet-ioniserende straling: laag energetisch,niet in staat om ionen te vormen in ons DNA. Daartoe behoren radiogolven, radargolven, microgolven, wifi stralen, 2G, 3G, 4G, 5G, bluetooth, en zichtbaar licht.
  • Ioniserende straling: hoog energetisch, wél in staat om ionen te vormen in ons DNA, en dus mogelijk schadelijk voor ons DNA. Daartoe behoren ultraviolet licht (kankerverwekkend voor onze huid), Röntgen (=X) straling, en gammastralen
adobestock_182975497_wifi_nl_1-aspect-ratio-1712-1108

5G dringt minder diep door dan 4G

Elektromagnetische straling zoals Wifi, GSM straling, … plant zich net zoals licht met de snelheid van het licht voort, dit is aan 300 miljoen meter per seconde. De elektromagnetische golven trillen daarbij met bepaalde frequenties en golflengtes, waarbij het product van golflengte maal frequentie dus steeds gelijk is aan de lichtsnelheid.

 

Leuk om weten: als je 300 deelt door de frequentie uitgedrukt in MHz, bekom je dus de golflengte. Zo krijg je de volgende tabel:

Bluetooth en Wifi +/- 2,4 GHz   -> golflengte (300/2400) = 12,5 cm
4G: meestal 1800 MHz -> golflengte = 16,6 cm
Meeste 5G toepassingen: 3500 MHz = 3,5 GHz -> golflengte = 8 cm

De golflengte van 5G is dus korter dan van Wifi en 4G. Dat betekent ook dat 5G minder ver (diep) in ons lichaam zullen dringen ! Dat is dus alvast goed nieuws.

 

 

Welke gezondheidseffecten hebben deze elektromagnetische stralingen?

EM stralingen zoals radio, radar, wifi, GSM , bluetooth, microgolven,…  hebben als enige echte effect dat ze zaken kunnen opwarmen. Vandaar dat je GSM of wifi router warm kan aanvoelen. Maar alles hangt natuurlijk af van het vermogen (de dosis):

  • Een GSM mag niet meer dan een bepaalde waarde uitzenden, de zogenaamde SAR waarde. Daardoor zal een GSM eventueel je oorschelp en hersenen wat kunnen opwarmen maar toch zeer beperkt en enkel bij onverstandig gebruik;
  • Een GSM zendantenne mag ook niet meer dan een bepaald veilig en wettelijk bepaald vermogen uitzenden.
  • Bluetooth oortjes zenden praktisch niets uit. Bluetooth oortjes gebruiken is dus een uitstekende manier om je blootstelling aan GSM straling uit voorzorg zeer laag te houden.
  • Een microgolfoven daarentegen is net bedoeld om veel vermogen uit te zenden, zodat je voedsel kan opgewarmd worden.

Kankerverwekkend ?

Zoals gezegd: Wifi, 4G, 5G, bluetooth,… creëren niet-ioniserende stralen. Deze zijn niet sterk genoeg om DNA-schade aan te richten. Daarvoor is de golflengte gewoon te lang, en de energie te laag. Ze kunnen dus enkel opwarming veroorzaken.

Er zijn letterlijk duizenden studies verricht naar een mogelijk kankerverwekkend effect van wifi en GSM. Meta-analyses (dit zijn grondige evaluaties van alle beschikbare gegevens) hebben tot dusver geen kankerverwekkend effect gevonden. Er is ook zeer veel kritiek van wetenschappers op de Interphone (WHO) studie uit 2011. Er zijn evenmin meer hersentumoren dan vroeger. Uit voorzorg kan men echter best extreme blootstellingen vermijden.

Overgevoeligheid ?

Jeuk, branderigheid, roodheid, vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn, hartkloppingen en zich onwel voelen. Dit zijn de vaakst voorkomende klachten van mensen die een overgevoeligheid melden bij blootstelling aan niet-ioniserende straling. Het geheel van klachten noemt men elektrohypersensitiviteit.

De symptomen zijn er wel degelijk. Maar wanneer men in gecontroleerde studies deze mensen doet geloven dat ze blootgesteld worden aan wifi-straling terwijl dat niet zo is, dan ervaren ze dezelfde klachten. Het omgekeerde is evenzeer waar: wanneer ze niet weten dat ze tijdens het onderzoek aan wifi-straling worden blootgesteld, blijven ze volmaakt klachtenvrij.

Dit fenomeen is het duistere broertje van het placebo-effect: het nocebo-effect. Wanneer men gelooft dat iets schadelijk is, dan gaat men dat ook als dusdanig ervaren. Deze mensen kan men helpen met cognitieve gedragstherapie, waarbij men leert omgaan met de ongegronde angst.

Indirecte gezondheidseffecten van wifi en GSM

Naast eventuele opwarming en lange termijn effecten – waarover  men zich best geen zorgen maakt – kan men zich best wel zorgen maken over andere gezondheidseffecten:

  • Veiligheid en verkeersveiligheid: vandaar dat bellen aan het stuur wordt bestraft met fikse verkeersboetes en verlies van rijbewijs ;
  • Musculoskeletale effecten, te wijten aan verkeerde beeldschermergonomie (tablets), verkeerd gebruik van GSM en verkeerd draadloos bellen (telefoon tussen schouder en oor houden bij gebrek aan draadloze koptelefoontjes)
  • Concentratiestoornissen door het multitasken die GSM’s teweeg brengen. Multitasken kan een verhoogd risico voor burn-out inhouden
  • Gebrek aan deconnectie, vooral bij GSM gebruik voor slapen gaan , met verhoogd risico op slaapstoornissen en burn-out
  • Minder in staat zijn tot lang concentreren, door steeds afgeleid te worden door verslavende social media. De zich ontwikkelende hersenen van opgroeiende kinderen zijn hier mogelijk gevoeliger voor.
  • Sommige social media verlagen onze intelligentie doordat ze onze beschikbare tijd vullen met nutteloze, verslavende maar weinig leerrijke zaken

Conclusie

Wifi en GSM straling hebben enkel een opwarmend effect. Uit voorzorg is het aangewezen om Wifi en GSM gebruik enigszins te matigen. Wil je je blootstelling aan GSM straling uit voorzorg  beperken ? Dan is het gebruik van Bluetooth oortjes en handsfree bellen een uitstekende keuze.

 

Dr. Mathieu VERSEE
Scientific advisor