25 juni 2024
Tot en met 2023 kon de werknemer die ziek werd tijdens zijn/haar vakantie, deze dagen niet omzetten in ziektedagen. Vanaf 2024 zullen deze vakantiedagen omgezet kunnen worden in ziektedagen als de werknemer de werkgever bij ziekte onmiddellijk op de hoogte brengt. De werknemer verliest dus zijn vakantiedagen niet meer wanneer hij tijdens de vakantie ziek valt. Op deze manier heeft de werknemer recht op 20 dagen wettelijke vakantie.
Voor alle duidelijkheid, het gaat om de wettelijke vakantie. Indien de werknemer ziek valt tijdens een periode waarin anciënniteitsverlof of verlof in het kader van een arbeidsduurvermindering (ADV) wordt genomen, geldt deze regel niet.
Wanneer een arbeidsongeschiktheid wegens ziekte of ongeval zich voordoet tijdens een periode van jaarlijkse vakantie, dan zal de werknemer volgende voorwaarden moeten naleven:
Het geneeskundig getuigschrift maakt melding van de arbeidsongeschiktheid, alsmede van de waarschijnlijke duur ervan, en of de werknemer zich met het oog op de controle al dan niet naar een andere plaats mag begeven. In geval van overmacht maakt de werknemer het geneeskundig getuigschrift over binnen een redelijke termijn.
Voor de dagen van arbeidsongeschiktheid die samenvallen met een periode van jaarlijkse vakantie, heeft de werknemer ten laste van zijn werkgever recht op zijn normale loon. Kortom, de vakantiedagen worden omgezet naar ziektedagen waarbij de werknemer recht heeft op gewaarborgd loon.
Als de werknemer de vakantiedagen onmiddellijk na de ziekteperiode wenst op te nemen, moet hij dit meedelen aan de werkgever uiterlijk op het moment dat het medisch attest wordt voorgelegd. Na akkoord van de werkgever kunnen de vakantiedagen meteen worden opgenomen na de periode van arbeidsongeschiktheid.
Bron : De wet van 17 juli 2023 tot wijziging van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten en de wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen met betrekking tot de samenloop van jaarlijkse vakantie en arbeidsongeschiktheid, Belgisch Staatsblad van 31 juli 2023.
Johan Van Middel,
Juridisch expert bij Cohezio
Op 1 oktober zijn de regels rond het rijden onder invloed van verdovende middelen strenger geworden. Dit heeft ook een impact op werkgevers.
Pink Ribbon strijdt al jaar en dag tegen borstkanker. Op 20 januari 2025 doen we dat in het bijzonder door aandacht te vragen voor het onderwerp op de werkvloer. De derde maandag van het jaar staat algemeen gekend als ‘Blue Monday’, de meest deprimerende dag van het jaar. Pink Ribbon en Cohezio doen daar niet aan mee en dopen 20 januari 2025 om tot Pink Monday! Een dag waarop we borstkanker bespreekbaar willen maken op de werkvloer.
December, de favoriete periode van velen. De winter is aangebroken en we vieren een week lang Kerstmis en nieuwjaar in het gezelschap van familie en vrienden.
Cohezio als trouwe partner om de werknemer en werkgever bij te staan tijdens de arbeidsongeschiktheid. Re-integratie bij de eigen werkgever. Wat zijn de voordelen voor de werknemer en de werkgever?
Diabetes mellitus, een chronische ziekte die wereldwijd miljoenen mensen treft, heeft niet alleen invloed op het persoonlijke leven van werknemers, maar ook op hun werkprestaties en welzijn. In België is het belangrijk dat zowel werkgevers als werknemers samenwerken om een gezonde en ondersteunende werkomgeving te creëren. Welke impact heeft diabetes op de werkvloer en met welke tips kan je zelf aan de slag?
Gezonde voeding is essentieel voor jouw welzijn. Daarom is het belangrijk om gezonde eetgewoonten te integreren in je dagelijkse routine. We hebben 10 tips voor je verzameld, jouw sleutel tot meer energie en welzijn.
Cohezio als trouwe partner om de werknemer en werkgever bij te staan tijdens de arbeidsongeschiktheid: welk onderzoek kan worden aangevraagd bij de arbeidsarts?
Diabetes is in opmars. In de afgelopen decennia is het aantal diabetespatiënten meer dan verdubbeld. Op dit moment lijdt meer dan 12 % van de Belgische volwassenen (waarvan 1 op 3 het niet weet) eraan. Er zijn dus heel wat actieve Belgen met diabetes. Het is belangrijk dat de arbeidsarts hiervan op de hoogte is zodat hij gepaste aanbevelingen kan doen.
In België zijn er bijna een half miljoen mensen die al meer dan een jaar arbeidsongeschikt zijn, wat een echt probleem is voor de volksgezondheid en een serieuze uitdaging voor bedrijven. En dit cijfer blijft stijgen. Cohezio maakte een reeks van 5 artikels om je te helpen dit sociale fenomeen te begrijpen en manieren voor te stellen om het te bestrijden. Ons eerste artikel is gewijd aan de factoren die een succesvolle re-integratie kunnen bevorderen, of net belemmeren.
Nieuwe wetgeving rond binnenluchtkwaliteit in de voor het publiek toegankelijke besloten ruimten. In een K.B. worden de verplichtingen rond risicoanalyses en luchtkwaliteitsmeters nader omschreven (deze zullen echter vooralsnog enkel vrijwillig worden toegepast).