19 februari 2024
Kunnen werknemers publiceren wat ze willen op sociale media (Facebook, Twitter, Linkedin, enz.)? Zijn Messenger- of WhatsApp-groepen tussen collega’s echt privégroepen? Het antwoord is NEE.
Dan rijst meteen de vraag: hoe ver reikt de vrijheid van meningsuiting bij deze media? Tot op heden is er nog geen specifieke wetgeving rond het gebruik van sociale media op de werkvloer. De rechtspraak leert ons dat tuchtprocedures van werkgevers tegen werknemers die de plicht tot terughoudendheid geschonden hebben, door de rechtbanken werden bevestigd. We sommen deze beslissingen niet allemaal op, maar willen je vooral de belangrijkste informatie geven over wanneer een werkgever kan optreden. De gerechtelijke weg is een lange weg, inzetten op preventie is hier dus het allerbelangrijkste! In dit artikel bieden we een antwoord op verschillende vragen die zowel werkgevers als werknemers zich stellen.
Er gelden twee belangrijke principes:
Het recht op eerbiediging van het privéleven is bovendien een grondrecht.
De meeste werknemers zijn zich niet bewust van de gevolgen van hun berichten of gesprekken met collega’s en beroepen zich op de vrijheid van meningsuiting of het privékarakter van hun gesprekken. Dat soort gedrag kan voorkomen worden door:
Elise Herpoel
Preventieadviseur psychosociale aspecten
Cohezio organiseert voor de hiërarchische lijn of voor werknemers sensibiliseringscampagnes over psychosociale risico’s en gaat in op de specifieke moeilijkheden verbonden aan het gebruik van sociale media.
Neem contact op met een preventieadviseur psychosociale aspecten als je met dit soort problemen wordt geconfronteerd, of het nu gaat om hulp bij je sensibiliseringscampagne, advies over een specifieke probleemsituatie, hulp bij een gevoelig herkaderingsgesprek of andere problemen.