back-arrow 28 januari 2020

Sushi is gezond ... en andere misvattingen

Al hebben we nog zulke goede bedoelingen om gezonder te gaan eten, soms baseren we ons op verkeerde opvattingen over eten. Onze voedingsdeskundige legt enkele klassieke misvattingen onder de loep.

 

vakantie-flexmail

"Door over te schakelen op lightproducten kan je gewicht verliezen"

Niet waar: Immers, welk element wordt er in het product precies vervangen en vooral: wat wordt er in plaats daarvan toegevoegd om een product “light” te maken? Vaak gaat het om extra vetten, additieven en zout! Bovendien zal een persoon die “light” eet, dit voedsel vaak in grotere hoeveelheden consumeren of ter compensatie zichzelf toestaan om andere vette of zoete voedingsmiddelen te gebruiken. Houd er ook rekening mee dat zoetstoffen hetzelfde effect op ons beloningssysteem hebben als suiker, en dus mogelijk een verslaving doen ontstaan of in stand helpen houden.

"Sushis zijn een gezonde maaltijd"

Niet waar: Er zitten (zeer) weinig groenten in dit gerecht en bovendien bevat het een zeer grote hoeveelheid rijst. Die rijst wordt dan nog eens bereid met zoete azijn en ook de sojasaus zelf is soms zoet. Kijk dus uit voor verborgen suikers.

"Een glas vruchtensap telt als een portie fruit"

Niet waar: In een glas vruchtensap zitten onvoldoende vezels, en anderzijds bevat het een zeer grote hoeveelheid suiker. Voor één enkel glas zijn verschillende vruchten nodig. Ook al gaat het om de natuurlijke suikers van de vrucht, toch blijft dit voor ons lichaam… suiker. De hoeveelheid suiker is gelijk aan die van een glas frisdrank!

"Zuivelproducten moeten deel uitmaken van ieders dieet, het is de enige manier om aan voldoende calcium te geraken"

Niet waar: Het klopt dat zuivelproducten veel calcium bevatten, maar dit oligo-element vinden we evengoed terug in veel andere voedingsmiddelen: tofu, peterselie, amandelen, spinazie, waterkers, broccoli… en zelfs in water (Hepar, Courmayeur, Contrex).

Indien je een gebrek aan calcium vreest omdat je behoefte eraan toeneemt (dat is bijvoorbeeld het geval bij opgroeiende kinderen en adolescenten en bij zwangere of postmenopauzale vrouwen), kan je ook kiezen voor sojaproducten verrijkt met calcium, waarvan de samenstelling en de voedingswaarde vergelijkbaar zijn met die van zuivelproducten.

"Bevoreren groenten bevatten minder vitamines dan verse groenten"

Niet waar : Omdat deze groenten snel werden ingevroren nadat ze werden geoogst, bevatten ze nog steeds al hun vitamines. Paradoxaal genoeg verliezen sommige verse groenten die te lang bewaard worden in de koelkast of voorraadkast of in het licht, een deel van hun vitaminen.

"Groentechips zijn een gezonde snack"

Niet waar: Ongeacht het basisproduct van chips (aardappel of groente) geldt: als het gebakken is, is het niet gezond. Je kunt altijd gezondere alternatieven vinden, bijvoorbeeld door zelf (oven)gebakken chips te maken.

"Eieren zijn ongezond omdat ze vol cholesterol zitten en slecht zijn voor het hart"

Niet waar: Eieren bevatten cholesterol, maar ze zijn goed voor de gezondheid indien ze niet in al te grote hoeveelheden worden gegeten. In vergelijking met bepaalde soorten vlees zijn eieren zelfs een betere keuze, omdat ze minder rijk zijn aan onverzadigde vetzuren.

Zo, met deze ontkrachting van een aantal hardnekkige mythes ben je beter gewapend om gezond te eten. Je zult niet langer kunnen zeggen dat je niet beter wist!