18 oktober 2017
Het inademen van sterke concentraties van verontreinigende agentia leidt tot onmiddellijke symptomen, zoals irritatie van ogen, neus en keel, maar ook misselijkheid, hoesten en ademhalingsmoeilijkheden, tot zelfs astma.
Het frequent inademen van kleine hoeveelheden verontreinigende stoffen kan echter ook een geleidelijker effect hebben op de gezondheid. Het ademhalingsvermogen kan worden aangetast, bestaande cardiovasculaire aandoeningen kunnen verergeren en het kan ook een rol spelen in het ontstaan van bepaalde kankers.
De oorzaken van verontreinigde binnenlucht zijn zo’n beetje overal te vinden, in elke ruimte waar we komen en zowel thuis als op het werk.
Mijtachtigen zijn verantwoordelijk voor 75% van de allergieën van de luchtwegen. Deze lieverdjes zijn familie van de spinnen en worden niet groter dan enkele tientallen micrometers. Ze houden zich op in stof, beddengoed, matten en vast tapijt, gordijnen, enz.
Je kan het aantal aanwezige mijten terugdringen door leefruimten en slaapkamers dagelijks te verluchten en door de kamertemperatuur onder de 20°C te houden. Gebruik bij voorkeur synthetisch beddengoed (met antimijthoes) en was je lakens op 60°C.
Schimmels ontwikkelen zich op inerte materialen, zoals hout, papier, leder, aarde, planten, en dit gebeurt des te meer naarmate de omgeving vochtiger is en weinig verlucht wordt (badkamer, keuken, kelder). Allergische symptomen zijn het gevolg van het inademen van de schimmelsporen.
Men kan de ontwikkeling van deze schimmels tegengaan door een correcte verluchting en ventilatie van deze ruimtes, door het aantal groene planten binnenshuis te verminderen, door de vochtigheidsgraad binnen op peil te houden en door zichtbare schimmelplekken te reinigen met bleekwater.
VOS zijn organische stoffen die men gasvormig aantreft in de atmosfeer. Zij kunnen van menselijke oorsprong zijn (raffinage, verdamping van organische oplosmiddelen, onverbrande gassen, enz.) of van natuurlijke oorsprong (uitgestoten door planten of door bepaalde fermentatieprocessen).
Onderhoudsproducten, deodoranten, geurverspreiders en insecticiden: allemaal verspreiden ze VOS. Het is raadzaam om goed te verluchten tijdens en na het gebruik van deze producten, om goed de stoppen van de flessen dicht te draaien en zo uitdamping tegen te gaan en om de producten niet met elkaar te mengen. Dat geldt in het bijzonder voor het mengen van javel met andere huishoudproducten. Wees niet al te kwistig met geurverspreiders (sprays), geurkaarsen, wierook en met het verdampen van etherische oliën.
Ook verf, lijm, oplosmiddelen en thinners kunnen giftige stoffen verspreiden, waaronder VOS. Bepaalde voorzorgsmaatregelen dienen dan ook in acht te worden genomen tijdens het werken of klussen :
Tapijten, vloerbekleding en meubels verspreiden ook VOS. Tegenwoordig worden dergelijke producten voorzien van een etiket dat het VOS-uitstootgehalte vermeldt. Geef de voorkeur aan producten met als uitstootgehalte A+ (zeer zwakke uitstoot).
Op de Belgische werkvloer is het al sedert 1 januari 2006 verboden te roken. In woningen blijft roken echter de belangrijkste oorzaak van luchtverontreiniging. Wordt er binnenshuis gerookt, zelfs met geopende vensters, dan blijven de rookbestanddelen in de lucht, worden ze opgenomen in de stof van meubilair, tapijt, enz., om uiteindelijk later opnieuw uitgestoten te worden in de lucht.
Vochtigheid is een onrechtstreekse bron van verontreiniging. Vocht ontstaat door het wassen en drogen van linnengoed en door douchen, maar evenzeer door onze menselijke uitstoot (ademhaling, transpiratie). Het werkt schimmelvorming en de groei van het aantal mijten in de hand.
Hier geldt :
Slecht onderhouden verwarmingstoestellen kunnen veel gassen verspreiden: bv. zwaveldioxide (SO2) of koolstofmonoxide (CO), een geurloos, onzichtbaar en niet-irriterend gas, dat echter wél giftig en dodelijk is.
Om deze reden is het verplicht om ten minste één keer per jaar de rookkanalen te laten schoonmaken. Verlucht ook geregeld en laat verplaatsbare verwarmingstoestellen niet continu draaien.
Stookhout voor open of ingebouwde haard, ten slotte, dient van voldoende kwaliteit te zijn om een volledige verbranding mogelijk te maken en de uitstoot van deeltjes te vermijden: verbrand nooit nat of gerecupereerd hout!
U heeft het begrepen: het sleutelwoord is verluchten. Het verluchten van onze leefruimtes thuis en op het werk is een dagelijkse noodzaak, wil men de luchtkwaliteit verbeteren en zo het ontstaan van ademhalingsaandoeningen voorkomen !