back-arrow 6 december 2024

Volg onze adviezen voor een rustig en feestelijk eindejaar

December, de favoriete periode van velen. De winter is aangebroken en we vieren een week lang Kerstmis en nieuwjaar in het gezelschap van familie en vrienden.

vakantie-flexmail

Tijd om te feesten en de Bourgondiër in ons naar boven te halen. Een glas bubbels bij het aperitief, feestelijke winterkost met een glas wijn en afsluiten met een dessertje en een pousse-café. We brengen lange dagen door aan de eettafel, hebben een hogere alcoholinname dan gewoonlijk en kortere nachten dan we zouden willen.

Naast de feestelijke en blije momenten kan de eindejaarsperiode soms ook gepaard gaan met stress:

  • De jacht op cadeautjes, vaak in een krap tijdschema in combinatie met drukke winkelstraten en een niet-eindeloos budget. Heb je een verlanglijstje waarop je je kan baseren, perfect! Dat bespaart al een zorg.
  • De versieringen die moeten worden opgezet. We willen het goed doen, het moet mooi ogen, maar ook dit kost tijd en energie.
  • Krijg je vrienden of familie op bezoek voor een etentje? Dan kan het opstellen van een menu heel wat stress bezorgen. Zeker wanneer je rekening moet houden met bepaalde diëten of allergieën.
  • Volg je zelf een strikt dieet? Dan kan de feestdis je zeker en vast stress bezorgen. Al je inspanningen in de fitness wil je niet zomaar weggooien.
  • Elk huisje heeft z’n kruisje. Zeer herkenbaar tijdens de feestdagen, waarbij je hele familie nog maar eens dezelfde jaarlijkse discussie voert.

Kortom, de eindejaarsperiode is soms zwaar en het sleutelwoord is ANTICIPEREN. Zeker wanneer je deze periode zen en gezond wil doorkomen en om gewoon van de feestdagen te genieten!

Maar hoe zorg je ervoor dat je deze periode toch iets gezonder aanvat en doorkomt? Hier vind je enkele van onze tips over voeding, lichaamsbeweging en het onderhouden van een kalme gemoedstoestand die je zullen helpen deze soms turbulente eindejaarsperiode door te komen.

ANTICIPEREN, AANPAKKEN, ELIMINEREN!

VOOR DE FEESTDAGEN

De periode vóór de feestdagen is ideaal om je voor te bereiden en te anticiperen.

 

Bereid je spijsverterings- en immuunsysteem voor door je voeding aan te passen tijdens de weken die voorafgaan aan deze periode van overvloed.

  • Beperk onnodige calorie-inname en overmatige consumptie van vet voedsel en alcohol vóór de feestdagen. Beperk ook de activiteiten en feestjes tijdens deze periode. Nieuwjaarsborrels, kerstmarkten, bedrijfsdinners, enz. Dit zijn allemaal gelegenheden die je al in beslag nemen voor de start van de feestdagen.
  • Bereid je voor door je darmflora te versterken met probiotica of door simpelweg een dieet te volgen dat rijk is aan fruit en groenten (bij voorkeur rauw). Groenten zijn gezond. Ze bevatten veel voedingsstoffen en vezels die langzaam worden verteerd en goed zijn voor de maag. Gefermenteerde dranken zoals Kombucha kunnen ook bijdragen aan deze inname.

 

Probeer een eetritme aan te houden tijdens de vakantiedagen voor de feestdagen

Tijdens vakanties letten we vaak minder op de tijden van de maaltijden. Toch zal het volgen van een vast tijdschema je spijsverteringssysteem helpen en voorkomen dat je gaat snacken tussen de maaltijden door, zodat je niet het gevoel hebt dat je maag continu vol is voor de maaltijd …

 

Het microbiome – de micro-organismen in je darmen – en de spijsverteringsenzymen kennen de eettijden en passen zich eraan aan. Daarom functioneren ze beter wanneer ze een routine volgen. Constant snacken verhindert ze om de maaltijden rustig te verteren en de voedingsstoffen optimaal te verwerken.

Ondersteun je leverfunctie door bijvoorbeeld ’s ochtends op een lege maag citroensap in te nemen.

 

Rust, maar geen inactiviteit …

Vergeet je welzijn niet tijdens de drukte van de voorbereidingen. Zorg voor jezelf. Plan momenten om te ontspannen. Feestdagen kunnen stressvol zijn, dus momenten om te relaxen zijn essentieel.
Plan ook rust in voor en na de feestdagen om je herstel te bevorderen. Wees niet te streng voor jezelf als het gaat om sportactiviteiten, maar blijf in beweging, want rust betekent niet totale inactiviteit.

 

Zorg voor voldoende slaap …

Voor de meesten onder ons staan de feestdagen gelijk aan verlof. Indien je toch moet werken, kruip dan zeker op tijd in bed. Maar ook wanneer je niet moet werken is het aangeraden om voldoende te slapen. Slaaptekort is namelijk een enorm probleem tijdens de feestdagen. “Je lichaam krijgt geen tijd om te recupereren en moet vaak ‘opnieuw’ in gang schieten zonder echte rust. Dat leidt tot vermoeidheid,” zegt Eddie De Block (Medisch Directeur bij Cohezio).

 

Om voldoende rust te krijgen, is het belangrijk om niet te veel hooi op je vork te nemen en bezoeken aan familie en vrienden goed te plannen. “Zorg ervoor dat je geen overvolle agenda hebt tijdens de feestdagen. Voorkom ook onnodige stress wanneer je familie of vrienden op bezoek krijgt. Bereid je een nieuw gerecht? Probeer het op voorhand al eens uit. Vermijd dat je uren in de keuken staat en vooral ook kan genieten”, benadrukt hij.

 

Lees verder onder de foto.

young-millennial-candid-woman-sleeps-at-home-on-a-2023-11-27-05-33-58-utc-aspect-ratio-1712-1108

DE GROTE DAG

Het begint al ’s ochtends …

Als je weet dat je ’s avonds een grote maaltijd zult hebben, eet dan licht ’s ochtends en ’s middags. Een kleine groentesoep is een goede bondgenoot om de honger te stillen zonder je spijsverteringsstelsel te overbelasten. Het is ook mogelijk om af en toe een maaltijd over te slaan.

 

“Het maagdarmstelsel is constant aan het werk en heeft geen tijd om te rusten,” legt De Block uit. “De vertering verloopt niet normaal omdat er te weinig tijd is om verteringssappen te mengen met het voedsel.”

 

Maak keuzes …

Het doel is natuurlijk om jezelf te verwennen, maar zoek naar kwaliteit in plaats van kwantiteit. Het is niet nodig om alles te proeven. Kies voor goede voedselcombinaties die de spijsvertering vergemakkelijken. Focus op wat je echt lekker vindt en in redelijke hoeveelheden. Uiteindelijk, als je wilt genieten van de feestdagen, werkt het alleen als je eet op een manier die je energie geeft en je je goed voelt na het eten, in plaats van moe te zijn en een volle buik te hebben.

 

De valkuil van het aperitief …

Stel naast de traditionele hapjes en kleine hapjes een alternatief voor met rauwe groenten op een mooie manier gepresenteerd. Deze dragen bij aan de aanmaak van enzymen die de spijsvertering vergemakkelijken.
Vermijd ook om je eerste glas champagne te drinken zonder iets op je maag. Begin je aperitief met een glas water (plat) om te voorkomen dat je een lege maag hebt.

 

Lees verder onder de foto.

happy-people-wearing-santa-claus-hat-having-christ-2023-11-27-05-35-45-utc-min-aspect-ratio-1712-1108

Eet naar je honger en niet omdat je bord vol is …

Zelfs tijdens de feestdagen kun je de hoeveelheden beperken en jezelf verwennen, maar in kleine hoeveelheden. Vermijd het om een tweede portie op te scheppen, zelfs als het gerecht je bevalt. Niemand zal het erg vinden als je het gerecht of het dessert niet opnieuw neemt.

Geef van tevoren aan de persoon die serveert in je familie dat je liever een kleiner bord hebt, of dat je de voorkeur geeft aan fruit als dessert … Door van tevoren aan te geven wat je wilt, voorkom je dat je uit verplichting of hebzucht eet en teleurstelt degene die het eten heeft bereid door het achter te laten op je bord.

Om overeten tijdens feestmaaltijden te voorkomen, raadt De Block aan om kleine porties te nemen en geen extra portie, hoe lekker het ook is. “Het is aangeraden om je suikerinname te beperken. Zoetigheden en desserts zijn eigen aan een feestmaaltijd. Heb je meerdere dessertopties, probeer dan verschillende ‘proevertjes’ in plaats van een stuk van elk dessert.” Ook qua alcoholgebruik consumeren we best met mate.

Neem de tijd …

Geniet van je feestmaaltijd door goed te kauwen en de smaken volledig te ervaren, wat ook de spijsvertering vergemakkelijkt. Dit bevordert ook het gevoel van verzadiging, zodat je de hoeveelheden die je wilt eten, zult beperken.

Lees verder onder de foto.

multi-ethnic-big-family-having-dinner-and-celebra-2023-11-27-04-50-22-utc-aspect-ratio-1712-1108

Drink met mate …

Alcohol is een belangrijke bron van lege calorieën die onnodig zijn voor ons lichaam. Het zorgt er ook voor dat we onze remmingen verliezen, waardoor de weerstand tegen matiging valt, vooral wat betreft de hoeveelheid voedsel die we eten.

Denk er altijd aan om een glas water te drinken voor en na elk glas alcohol dat je consumeert. Dit helpt de zuurgraad van de drankjes te verdunnen en zorgt voor een sneller gevoel van verzadiging.
Zoek ook naar manieren om een glas alcohol te vervangen door een alcoholvrije variant. Je kunt bijvoorbeeld alcoholvrije mousserende wijnen of mocktails voor het aperitief vinden. Let wel op dat deze alternatieven niet te zoet zijn.

Probeer te genieten en drink met mate. Bevind je je in het gezelschap van ‘gewoontedrinkers’, probeer hen dan zeker niet te volgen.

Eddie De Block

Medisch Directeur bij Cohezio

Na de maaltijd …

Kies voor zelfgemaakte gebakjes of taarten waarin je gemakkelijker de hoeveelheid en het type suiker kunt doseren. Misschien ontdek je wel een bakker in jezelf!

Kies ook voor een kruideninfusie om de maaltijd af te sluiten in plaats van koffie. Dit bevordert je slaap en dus je herstel.

En als er restjes zijn en je wilt vermijden om de dagen na het feest opnieuw te veel te eten, bied dan aan om ze te delen met de gasten. Dit voorkomt dat je jezelf laat verleiden.

En vergeet vooral niet om in beweging te blijven …

Tijdens de feestdagen verlopen dingen vaak anders dan gepland. Het is dus ideaal om fysieke activiteiten meteen na het opstaan te plannen, voordat verplichtingen, voorbereidingen, boodschappen en andere familiezaken je inhalen … En dit voorkomt dat je te veel tijd hebt om over je motivatie na te denken.

Plan tussen familiebezoeken een wandeling of loopsessie. Indien mogelijk, laat de auto thuis en wandel of loop naar een van je familiebezoeken in de buurt.

Eddie De Block

Medisch Directeur bij Cohezio

Zelfs op feestdagen kun je een kleine wandeling maken tussen de maaltijden door, samen met je familie of vrienden. Dit zorgt voor wat afwisseling, doorbreekt het ritme en zorgt voor zuurstof, waardoor je je beter zult voelen voor de rest van de avond.

“Lichaamsbeweging blijft belangrijk, ook tijdens de feestdagen. Met het koude weer is het verleidelijk om onder een dekentje te kruipen en in de zetel te ploffen. Blijf in beweging! Stel voor om tussen twee gangen door een korte wandeling te maken. Het stimuleert niet alleen je spijsvertering, je verbrandt ook nog eens calorieën. Win-win!”, vervolgt De Block.

Zelfs als het buiten koud is, is het belangrijk om actief te blijven. “Een stevige wandeling in warme kledij kan op elk moment, zelfs bij kou of sneeuw, wat het nog gezelliger maakt! Bij thuiskomst kun je genieten van een lekkere soep of warme chocolademelk.”

Lees verder onder de foto.

walking-in-the-forest-2023-11-27-05-27-16-utc-aspect-ratio-1712-1108

NA DE FEESTDAGEN

Herpak je goede gewoontes direct na de feestdagen …

Maak je geen zorgen. Je lichaam is niet alles vergeten wat je in de afgelopen maanden hebt opgebouwd. De eindejaarsperiode heeft misschien gediend als een pauze, maar je lichaam zal snel herstellen als je niet treuzelt! Begin opnieuw met het plannen van fysieke activiteiten en sport.

 

Profiteer van de maand januari om een kleine detox-kuur of een Dry January te starten. Dit zal je lichaam en je mentale gezondheid ten goede komen.

NIEUWE FRISSE START

Tot slot is het belangrijk om een goede balans te vinden tijdens de eindejaarsperiode. “Geniet van de feestdagen, maar behoud zoveel mogelijk je gezonde gewoonten”, benadrukt De Block. Blijf ons volgen voor meer gezondheidsadvies en tips om het nieuwe jaar goed te beginnen!