Verslaving op de werkvloer tegengaan tijdens de ‘Tournée Minérale’-maand

Februari is de ‘Tournée Minérale’-maand, het ideale moment om in te zetten op preventie en bewustwording van alcohol en drugs op de werkvloer.

vakantie-flexmail

Met een gemiddelde van 12 liter alcohol per jaar is België een van de koplopers op het vlak van alcoholgebruik in Europa1. We zien de ‘Tournée Minérale’-maand als een kans om te benadrukken dat het gebruik van alcohol, drugs en medicatie een zware impact kan hebben op je gezondheid, gedrag en sociale relaties. Het zou een enorme misvatting zijn om te denken dat een dergelijke verslaving geen invloed heeft op de werkvloer. Als werkgever is het van groot belang om het probleem voldoende aan te kaarten en om ongewenst gedrag te voorkomen.

Wanneer is er sprake van verslaving op het werk?

Verslaving op het werk houdt in dat je een ongezonde behoefte hebt aan alcohol, drugs of psychotrope medicatie en niet meer zonder kunt. Dat gebruik kan schadelijke gevolgen met zich meebrengen voor de veiligheid, de gezondheid en het welzijn van werknemers en hun omgeving.

Eender welk overmatig gebruik van verslavende middelen, zowel met risico’s op korte als op lange termijn, wordt beschouwd als problematisch. Er zijn verschillende risico’s aan een verslaving verbonden:

 

  • Fysiek: slapeloosheid, nervositeit, geheugenverlies, bewustzijnsverlies, hartaandoeningen…
  • Mentaal: concentratieproblemen, angst, droefheid, stress, stemmingswisselingen, zelfmoordgedachten…
  • Sociaal: financiële, professionele en/of familiale problemen, conflicten, isolement…

Impact van verslaving op de werkvloer

Alcoholgebruik, druggebruik en/of de inname van psychotrope medicatie tijdens de werkuren kan een impact hebben op de veiligheid, de gezondheid et het welzijn van werknemers en hun omgeving. Wanneer een werknemer op de werkvloer of tijdens telewerk onder invloed is van alcohol of drugs, kan dat verschillende gevolgen met zich meebrengen:

  • verminderde werkprestaties: meer fouten, langere reactietijd, aandachts- en coördinatieproblemen…;
  • meer ziekteverzuim;
  • verhoogd risico op arbeidsongevallen en ongevallen tijdens het woon-werkverkeer, zowel op vlak van aantal als ernst;
  • samenwerking tussen werknemers: risico op conflicten, agressiviteit, moeilijke integratie, organisatorische problemen…

Wetgeving

Privésector

Voor de privésector heeft een collectieve arbeidsovereenkomst (cao100) rond alcohol- en drugspreventiebeleid vastgelegd dat ondernemingen over een beleidsverklaring of intentieverklaring moeten beschikken waarin ze de doelstellingen en basisprincipes van hun preventiebeleid uiteenzetten. Deze verklaring moet opgenomen worden in het arbeidsreglement. In een tweede stap kun je de interne procedures en regels in het beleid opnemen.

Publieke sector

Ook een werkgever in de publieke sector is volgens de bepalingen van de welzijnswetgeving verplicht om bij de invoering van zijn welzijnsbeleid, de risico’s op verslaving te vermijden of zoveel mogelijk te beperken wanneer ze zich toch voordoen. Het opstellen van een verslavingsbeleid is hierbij zeer zinvol. Werkgevers in de publieke sector kunnen zich bij het opstellen van hun beleid laten leiden door de in cao100 genoemde principes.

Preventiebeleid rond alcohol en drugs

Als je een verslavingsprobleem wilt aanpakken met een medewerker binnen het bedrijf, kun je je het beste baseren op de werkprestaties en -relaties van de persoon in kwestie. Een verslaving wordt op dezelfde manier behandeld als elk ander operationeel probleem met schriftelijke feitenverslagen voor een grotere doeltreffendheid.

De 4 pijlers van het preventiebeleid

De algemene filosofie van het beleid is preventie, snelle rapportering van incidenten en verbeterde maatregelen om operationele problemen die veroorzaakt worden door alcohol en drugs aan te pakken.

 

  1. Informatie en preventie. Het is belangrijk dat zowel de managers als de werknemers geïnformeerd worden over het beleid dat geldt bij verslavingsproblematiek. Het doel is om problematische situaties op tijd vast te stellen, zodat er correct kan ingegrepen worden.
  2. Regelgeving. Regels voor het personeel rond alcohol- en druggebruik moeten worden opgenomen in het arbeidsreglement. Die regels stellen duidelijk grenzen die iedereen moet respecteren om operationele problemen te vermijden.
  3. Procedures. Er zijn vaste procedures nodig wanneer operationele problemen zich voordoen of wanneer regels niet worden nageleefd. Wie stelt het probleem vast? Op welke manier? Wie breng je op de hoogte? Welke opvolging is nodig?
  4. Ondersteuning. Naargelang de situatie kan er een beroep worden gedaan op de preventieadviseur-arbeidsarts, de preventieadviseur-psychosociale aspecten, de vertrouwenspersoon, de personeelsdienst… om de werknemer met een verslavingsprobleem bij te staan. Die steun moet altijd met volledige waarborg van vertrouwelijkheid en respect voor privacy aangeboden worden.

Cohezio staat voor je klaar…

Onze arbeidsartsen en preventieadviseurs-psychosociale aspecten kunnen je op verschillende manieren bijstaan bij de preventie van verslavingen:

 

  • Analyse van psychosociale risico’s. Samenwerking om een preventiebeleid over verslavingen op te stellen, te evalueren en/of aan te passen.
  • Ondersteuning van het bedrijf bij het opstellen van een intern beleid rond preventie en aanpak van verslavingen op het werk. Er zijn verschillende soorten ondersteuning:
    • Dankzij een praktische gids, checklists en formulieren kan het bedrijf zelf een beleid opstellen.
    • Een preventieadviseur-psychosociale aspecten kan advies geven over het reeds opgestelde beleid van het bedrijf.
    • Je kan deelnemen aan een stuurgroep met als doel een verslavingsbeleid op te stellen.
  • Bewustmaking van werknemers over de oorzaken en gevolgen van verslavingen op het werk. Cohezio biedt zijn klanten heel wat sensibiliseringsmateriaal aan via Cohezio4u.
  • Bewustmaking van leidinggevenden over de waarschuwingssignalen en de beste manier om met zulke situaties om te gaan.

Ondersteun de ‘Tournée Minérale’ in jouw bedrijf door je medewerkers bewust te maken van de schade van alcohol op de gezondheid

Ook al drink je maar met mate, alcohol is niet zonder risico voor het lichaam. Hoewel alcohol sociaal geaccepteerd is en vaak wordt gezien als een manier om te ontspannen of om een leuke tijd te hebben, worden de langetermijneffecten op de gezondheid vaak onderschat.

Alcohol kan, al is het in kleine hoeveelheden, een sluipende invloed hebben op veel lichaamssystemen, zelfs buiten de periode van overmatig drinken:

 

  • Op de hersenen: Alcohol tast het geheugen aan, vermindert het concentratievermogen en verhoogt het risico op neurologische aandoeningen.
  • Op de lever: De toxische effecten van alcohol kunnen variëren van een eenvoudige ophoping van vet (steatose) tot onomkeerbare schade zoals cirrose.
  • Op het hart: Veelvoudig gebruik verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en beroertes (CVA).
  • Op het gewicht en de huid: De vaak vergeten calorieën in alcohol verstoren de stofwisseling en kunnen tot gewichtstoename en huidproblemen zoals roodheid of acne leiden.

 

Mathieu Versée, onze Knowledge Manager van de Medische Directie bij Cohezio, voegt daaraan toe:

“Alcohol verhoogt aanzienlijk het risico op verschillende vormen van kanker, zoals luchtwegen-, lever-, maag- en dikke darmkanker. Zelfs bij minder dan één alcoholisch drankje per dag is er een verhoogd risico op mond-, keelholte-, borst- en slokdarmkanker.

Studies tonen aan dat er geen volledige veilige limiet is, zelfs niet in zeer kleine hoeveelheden. Minder alcohol drinken of gewoonweg stoppen kan daarom zowel op korte als op lange termijn voordelen hebben. Men zegge het voort!”

Benadruk de voordelen van een pauze voor je lichaam

Een alcoholpauze inlassen betekent niet dat je alle plezier opgeeft. Integendeel, het kan een kans zijn om een heleboel andere leuke dingen te herontdekken. Het voordeel? Gezonder en langduriger plezier.

Door te stoppen met drinken open je de deur naar onverwachte voordelen die veel verder gaan dan alleen het verbeteren van je lichamelijke gezondheid. De keuze om te stoppen kan veel aspecten van je dagelijks leven aanzienlijk verrijken, zowel op professioneel als persoonlijk vlak, of het nu gaat om je algemene welzijn, je energie of zelfs je sociale relaties:

 

  1. Beter slapen

Door te stoppen met alcohol kun je genieten van een meer rustgevende nachtrust. Alcohol verstoort slaapcycli, vooral de diepe slaap, waardoor je je moe kunt voelen als je wakker wordt.

 

  1. Vernieuwde energie

Zonder het depressieve effect van alcohol op het zenuwstelsel zul je snel een boost van vitaliteit voelen, ideaal om je dag met volle moed te beginnen.

 

  1. Een stralende huid

Alcohol droogt uit en veroorzaakt ontstekingen. Door geen alcohol meer te drinken krijgt je huid haar glans en strakheid terug.

 

  1. Minder gezondheidsrisico’s

Door alcoholgebruik te verminderen heb je minder kans op ontstekingen in het lichaam, wat ook het risico op chronische ziekten zoals diabetes en kanker vermindert.

 

  1. Aanzienlijke besparingen

Stoppen met alcohol kan ook goed zijn voor je portemonnee. Als je regelmatig iets gaat drinken of gaat eten in een bar of restaurant, zul je snel het verschil merken.

 

Kortom, elke kleine inspanning om het alcoholgebruik te verminderen kan een grote impact hebben, zowel op korte als op lange termijn.

Hoe sociaal betrokken blijven zonder alcohol te drinken

Een van de grootste uitdagingen bij het minderen van het alcoholgebruik is voorkomen dat je je buitengesloten voelt bij sociale gelegenheden. Gelukkig zijn er steeds meer alcoholvrije alternatieven die elegante en smaakvolle opties bieden, perfect om te proosten zonder jezelf iets te ontzeggen. Als je aan het einde of begin van het jaar recepties organiseert, bied je personeel dan alternatieve non-alcoholische drankjes aan:

 

  1. Wijn zonder alcohol

Merken zoals Vintense bieden alcoholvrije wijnen van echte druivensoorten. Of het nu witte, rosé of mousserende wijn is, Vintense biedt een verfijnde smaakervaring en stelt je in staat om het beste uit feestelijke gelegenheden te halen.

 

  1. Verfijnde mocktails

Waarom kies je niet eens voor een Virgin Mojito of een alcoholvrije Spritz? Mocktails zijn net zo creatief als hun alcoholische equivalenten en combineren frisheid en complexiteit voor non-stop plezier.

 

  1. Alcoholvrije bieren

Alcoholvrije bieren zijn verkrijgbaar in allerlei soorten (IPA, blond bier…) en zijn een perfect alternatief voor hopliefhebbers.

 

  1. Water met een smaakje en kombucha’s

Als je op zoek bent naar een natuurlijk en gezond alternatief, dan is water met een fruitsmaakje (infused water) of kombucha, een gefermenteerde bruisende drank, uitstekende keuzes.

 

Dankzij die vele alternatieven kun je cocktailparty’s of zakelijke recepties organiseren en feestelijke momenten delen, terwijl je de non-alcoholische keuze van je personeel respecteert.

Stimuleer net als Cohezio je medewerkers om deel te nemen aan de Tournée Minérale

Vanaf 1 februari biedt Cohezio in samenwerking met Neobulles, specialist in alcoholvrije dranken in België, elke werknemer die wil deelnemen aan de Tournée Minérale een ‘VIRGIN Starter Pack’ van alcoholvrije dranken of andere alcoholvrije alternatieven aan.  Op die manier willen ze werknemers een duwtje in de rug geven om de uitdaging van deze alcoholvrije maand aan te gaan. Je lichaam een pauze gunnen door alcohol te verminderen is namelijk geen kwestie van opgeven, maar juist een positieve keuze die de deur opent naar nieuwe ervaringen.

 

En? Klaar om de uitdaging aan te gaan?