back-arrow 5 juni 2023

Vermijd post-vakantiestress

De draad terug oppikken na een zalige vakantie is niet evident. Het klinkt eenvoudig: uitgerust van je vakantie start je weer met honderd procent energie, maar je lichaam heeft moeite om je bij te benen. Vermoeidheid, een verhoogde hartslag en angsten: dat zijn de belangrijkste symptomen van wat onderzoekers aan de Universiteit van Granada het “post-holiday-syndroom” hebben genoemd. Het zou een enorme zonde zijn om het gunstige effect dat vakantie kan hebben op je welzijn meteen weer te verliezen.

vakantie-flexmail

Ga gemotiveerd weer aan het werk dankzij deze tips.

1
Bereid je afwezigheid en terugkeer voor

Werk voor je verlof zoveel mogelijk losse eindjes af en regel de overdracht van bepaalde taken. Maak goede afspraken. Vermeld in je out of office of je je e-mails al dan niet tijdens je vakantie leest. Idealiter ruim je vlak voor je verlof je bureau, bureaublad en mailbox op, zodat je in een aangename werkomgeving terug start.

Tips om je op je vakantie voor te bereiden
2
Deconnecteer zoveel mogelijk

Idealiter ben je niet bereikbaar tijdens je vakantie, maar sommigen kiezen ervoor sporadisch hun mailbox nog te openen. Denk goed na over hoe bereikbaar je wilt zijn tijdens je vakantie en maak hierover duidelijke afspraken met je werkgever en je partner of gezin om ergernissen te voorkomen.

Meer over deconnecteren
3
Geen drastische overgangen

De dag na je terugkomst van een reis meteen gaan werken? Geen goed idee! Geef jezelf een paar dagen de tijd om uit te pakken, je ritme terug te vinden en je mentaal voor te bereiden op je werk. Vermijd dat je bij je terugkomst van het ene uiterste in het andere valt. Maak de eerste dagen niet al te druk of te veeleisend, zodat je geleidelijk aan terug in het gebruikelijke werkritme kan komen.

4
Dag één: e-mails, ja, maar vooral bijbabbelen

Na de vakantie al e-mails lezen hoeft niet de eerste taak te zijn. Vraag eerst aan je collega’s wat er zoal gebeurd is tijdens je afwezigheid. Laat je out of office nog één dag aanstaan. Zo gun je jezelf de tijd om hoogte te krijgen van de laatste ontwikkelingen voor je als een dolle zo snel mogelijk al je mails wilt beantwoorden.

5
Wat met die stapels e-mails?

Een goed werkende methode is het aanmaken van mapjes in je mailbox: bv. verschillende mapjes per graad van urgentie. Zo kun je een beperkte hoeveelheid per dag verwerken en word je niet elke dag geconfronteerd met honderden ongelezen mails die sowieso niet allemaal even belangrijk zijn.

6
Houd je vakantiegevoel vast

Houd op je eigen manier je vakantiegevoel een beetje vast. Dat kan door ’s avonds een terrasje te doen, een playlist met vakantienummers voor in de auto op weg naar het werk, een hobby, snipperdagen, een reissouvenir op je bureau …

7
Gebruik de zomerperiode om bij te benen

In heel wat bedrijven wordt er tijdens de vakantie, en zelfs nog in september, op een lager pitje gewerkt. De zomerperiode is dan ook het ideale moment om bij te benen. Bepaal voor jezelf waar je die extra tijd en ruimte voor wilt gebruiken: werk eindelijk je administratie bij, neem je werkmethoden en -processen eens onder de loep, maak een planning voor het komende jaar…

8
Stel prioriteiten

Niet alleen je mails kan je rangschikken van dringend naar niet dringend, ook je andere taken pak je het best slim aan. Stress komt vaak voort uit chaos en het niet kunnen stellen van prioriteiten. Alles moet meteen gebeuren en dat is natuurlijk onmogelijk. Neem de tijd om op te lijsten wat er tot het einde van het jaar nog moet gebeuren, en rangschik je taken van prioritair naar minder prioritair.

9
Leer doseren

Het is niet de bedoeling om je een heel jaar kapot te werken, en dan tijdens je vakantie enkele weken te bekomen. Door tijdens het jaar te leren doseren, zal je meer werkplezier hebben en energieker en positiever zijn. Durf dus nee zeggen op het werk als de workload te zwaar wordt. Je kan dit aantonen dankzij je prioriteitenlijst. Ga je te vaak over je grenzen? Bespreek dit met je leidinggevende zodat werk en ontspanning in balans blijven.

10
Twee soorten zen

Zet je kinderen af bij een kampje of bij de schoolpoort en geniet van de rust die over je komt. Proef ten volle die eerste koffie van de dag die je op je gemak kunt op drinken in een bureaustoel waar geen kind aan komt schudden. Een ander soort zen…

Neem contact met ons op

Bij Cohezio nemen we je psychosociaal welzijn serieus. Aarzel niet om contact op te nemen met onze preventieadviseurs psychosociale aspecten als je nog vragen hebt rond dit thema. Dat kan via 02/533 74 44 of fos@cohezio.be.

E-mail arrow-white