back-arrow 22 oktober 2024

Uitbreiding rookverbod in België

De wetgeving rond het rookverbod op publiek toegankelijke plaatsen in België is recent aangepast om de volksgezondheid beter te beschermen. Enkele wijzigingen traden al in werking in april van dit jaar. Vanaf 31 december 2024 volgen nog enkele belangrijke maatregelen.

vakantie-flexmail

Sinds 15 april van dit jaar mogen minderjarigen geen rookkamers meer betreden in de horeca. Daarnaast werd het rookverbod in het openbaar vervoer uitgebreid naar professioneel personenvervoer. Sinds 15 april geldt dus ook een rookverbod in taxi’s, Ubers, schoolbussen, toeristenbussen en supportersbussen. Ook wanneer deze voertuigen buiten dienst zijn.

Wat verandert er vanaf 31 december?

  1. Verbod op roken op bepaalde publieke openluchtterreinen:
    Roken is verboden op terreinen zoals pretparken, kinderboerderijen, speelterreinen, dierentuinen en sportterreinen. Er kunnen wel goed afgebakende rookzones worden ingericht, mits ze uit het zicht en niet in doorgangsgebieden liggen om rookoverlast te voorkomen.
  2. Rookvrije zones rond instellingen:
    Binnen een straal van 10 meter van de in- en uitgang van openbare bibliotheken, ziekenhuizen, zorgcentra, rust- en verzorgingstehuizen, kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang en scholen (basis-, secundair- en hoger onderwijs, alsook kunstacademies) mag niet meer gerookt worden. Deze zones moeten duidelijk aangegeven zijn met markeringen op de grond of borden.
  3. Specifieke regels voor zorginstellingen:
    In zorgcentra en rust- en verzorgingstehuizen mogen bestaande, goed gedefinieerde rookzones binnen de 10-meter straal behouden blijven tot 31 december 2028, mits ze duidelijk aangegeven zijn.
  4. Rookverbod op speelterreinen en sportterreinen:
    Het rookverbod geldt ook voor speelterreinen en sportterreinen die zich binnen de 10-meter straal van de genoemde instellingen bevinden. Dit is bedoeld om de blootstelling aan tabaksrook voor kinderen en jongeren te minimaliseren.

Wat bij een overtreding?

De wetswijzigingen leggen straffen op die stevig kunnen oplopen. Wanneer een overtreding wordt vastgesteld riskeer je vanaf 31 december een boete van 208 euro, die kan oplopen tot 8.000 euro, afhankelijk van de ernst van de overtreding. Deze straffen zijn bedoeld om naleving van de regels te bevorderen en de gezondheid van het publiek te beschermen.

 

Met deze maatregelen wil de overheid de blootstelling aan tabaksrook verminderen en de gezondheid van het publiek, vooral kinderen, beschermen. Deze nieuwe regels bouwen voort op eerdere maatregelen die roken in afgesloten openbare ruimten al verboden.

 

Meer informatie over de bepalingen en de uitvoering ervan is beschikbaar op de website van de FOD Volksgezondheid.

 

De uitgewerkte FAQ’s bieden een antwoord op vragen uit verschillende sectoren zoals horeca, openbare instellingen, ziekenhuizen, crèches, residenties voor ouderen en onderwijsinstellingen. Ze helpen u specifieke situaties en uitzonderingen te verduidelijken.