19 februari 2024
De ziekte van Lyme, of ‘Lyme borreliose’ is een aandoening veroorzaakt door de bacterie Borrelia Burgdorferi, die afkomstig is van muizen en herten en door een tekenbeet op de mens, op paarden en op honden kan overgebracht worden. Een beet van een besmette teek leidt niet noodzakelijk tot de ziekte van Lyme, maar de kans op het krijgen van de ziekte vergroot wanneer de teek langer dan 24u op de huid aanwezig blijft. De bacterie zit immers in het lijfje van de teek en heeft minstens 24 uur nodig om tot in de snuit en zo in je huid te geraken.
Er zijn verschillende soorten teken maar in Europa kan slechts één tekensoort, namelijk ‘Ixodes Ricinus’, deze bacterie overbrengen. Bovendien zijn niet alle teken van deze soort besmet met de bacterie. In Europa schat men dat slechts 10% van de teken besmet is met Borrelia. De teek is voornamelijk actief van begin maart tot eind november. De ziekte van Lyme treedt vooral op tussen juni en oktober.
De ziekte van Lyme is niet te verwarren met de Centraal-Europese tekenbeetencefalitis (FSME Frühsommer-Meningoenzephalitis) die echter niet in België voorkomt. Voor deze ziekte is wel een vaccin aangewezen en beschikbaar voor avontuurlijke reizen met wandelingen in voornamelijk Zwarte Woud, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Scandinavië en Oost-Europa.
Er is geen vaccin op de markt dat werkzaam is tegen de bacterie ‘Borrelia Burgdorferi’ die in Europa de ziekte van Lyme kan veroorzaken.
Zoals hierboven vermeld is het zéér belangrijk om de huid dagelijks te inspecteren én de eventueel aanwezige teken zo snel mogelijk te verwijderen (binnen de 24u). Je kunt de teek gerust zelf verwijderen. Wanneer de teek zich op een moeilijk manipuleerbare plaats bevindt, kan een andere persoon (collega, partner, ev. huisarts, …) je hierbij helpen.
Het correct verwijderen van teken gebeurt als volgt:
Contacteer je arts wanneer je een van deze symptomen opmerkt na een tekenbeet.
Aarzel niet om contact op te nemen met je arbeidsarts via fos@cohezio.be.
Via Cohezio4u krijgen werkgevers toegang tot affiches en flyers die informeren en sensibiliseren rond dit thema.