back-arrow 4 september 2024

Tarieven 2025 van externe diensten: prognose

De tarieven van de Externe Diensten voor Preventie en Bescherming op het Werk zouden in 2025 een indexering van 2% moeten ondergaan. De spilindex werd namelijk één keer bereikt in 2024 en zou volgens de voorspellingen van het Federaal Planbureau niet opnieuw worden bereikt vóór februari 2025. Dit is nuttige informatie voor het opstellen van de budgetten voor 2025 van organisaties!

vakantie-flexmail

Waarom een jaarlijkse indexering van de tarieven?

De tariefstelling van de externe diensten voor preventie en bescherming op het werk is strikt gereguleerd: het Wetboek van Welzijn op het Werk (Boek II, Hoofdstuk III, titel 3) stelt namelijk de verplichte minimale forfaitaire bijdragen vast voor de prestaties van de externe diensten. Deze regelgeving is cruciaal om transparantie en evenwicht in de aangeboden diensten te waarborgen. De tariefstelling is gekoppeld aan de consumptieprijsindex. De tarieven worden op 1 januari van elk jaar aangepast aan de spilindex voor de duur van het lopende jaar.
Het bedrag van de minimale forfaitaire bijdrage per werknemer (exclusief beheers- en verplaatsingskosten) zou dus als volgt moeten worden aangepast voor 2025.

 

Deze bedragen zullen echter definitief worden bevestigd door de FOD Werkgelegenheid begin 2025.

Hoe berekent men de jaarlijkse bijdrage van een organisatie aan haar EDPBW?

De werkgever is jaarlijks aan de Externe Dienst waarbij hij is aangesloten een forfaitaire bijdrage per werknemer verschuldigd die op 1 januari in dienst is, waarvan het bedrag wordt bepaald door de tariefgroep waartoe de werkgever behoort.
De tariefgroep (1 tot 5) waartoe de werkgever behoort, wordt bepaald door zijn hoofdactiviteit (NACE-code). De tabel met de verdeling van werkgevers per tariefgroep is gespecificeerd in bijlage II.3-1 van het welzijnswetboek.