Strengere regels voor rijden onder invloed van verdovende middelen

Op 1 oktober zijn de regels rond het rijden onder invloed van verdovende middelen strenger geworden. Dit heeft ook een impact op werkgevers.

vakantie-flexmail

Chauffeurs waarvan de politie vermoedt dat zij onder invloed zijn van verdovende middelen (drugs of medicatie) kunnen voortaan sneller onderworpen worden aan een speekseltest. Indien wordt vastgesteld dat zij effectief onder invloed hebben gereden, dan zullen zij ook strenger bestraft worden dan vroeger het geval was.

De politie hanteert een checklist, die uit een deel A en een deel B bestaat.

Om aan een speekseltest te worden onderworpen dient de inspecteur ofwel enkele kenmerken vermeld in deel A te hebben vastgesteld, ofwel één der kenmerken vermeld in deel B te hebben vastgesteld (of, uiteraard, een, combinatie van kenmerken vermeld in deel A en kenmerken vermeld in deel B).

Image-liste-FR-NL-aspect-ratio-1712-1108

De chauffeur die op heterdaad betrapt wordt kan een boete krijgen van 1.600 tot 16.000 euro. Andere mogelijke gevolgen zijn een tijdelijk rijverbod en bij recidive zelfs een gevangenisstraf.

Ondernemingen dienen een duidelijk alcohol- en drugbeleid te voeren, dat inzet op preventie en sensibilisering. De werknemers moeten goed en helder geïnformeerd worden over de regels, en over de gevolgen die rijden onder invloed kan hebben.

Wat kan Cohezio voor u doen?

Een voorbeeld van een beleidsverklaring inzake een alcohol- en drugbeleid vindt u op onze Prevention Portal, onder de rubriek “Documenten en procedures”.

Onze preventieadviseurs en arbeidsartsen kunnen helpen met het opzetten van een verslavings- en middelenbeleid. Wenst u meer info, contacteer dan fos@cohezio.be

Wij bieden ook opleidingen aan die gericht zijn op het sensibiliseren van leidinggevenden rond de rol die zij, en de arbeidsarts spelen in het alcohol- en drugsbeleid.  Raadpleeg de  fiche en contacteer onze partner băo academy voor meer info.