back-arrow 14 september 2020

Een gezond tussendoortje op het werk

Het komt wel eens voor dat je in de loop van de dag een hongertje krijgt. Sommigen houden systematisch een korte pauze in de voor- of namiddag om zich tegoed te doen aan een tussendoortje. Dit kan perfect passen binnen een evenwichtig voedingspatroon: hieronder onze tips voor gezonde tussendoortjes.

vakantie-flexmail

Allereerst enkele algemene principes :

Een tussendoortje wil niet zeggen dat je moet snacken ! 
Een tussendoortje eet je best op een vast tijdstip. Neem een kleine pauze. Dat is veel beter dan de hele dag door te snacken terwijl je achter je computer of met je neus in je dossiers zit. .

Beweeg geregeld
Om de aandacht bij je te werk te kunnen houden, is er niets beter dan af en toe een pauze waarin je beweegt. Aanbevolen wordt om telkens om de dertig minuten te bewegen.

Zorg voor voldoende hydratatie

Drink voldoende… en kies voor water! Vermijd een overdaad aan koffie, vooral in de namiddag.

Kies voor een gezond tussendoortje :

  • Kies voor een tussendoortje dat veel vezels bevat. Die zorgen voor een verzadigd gevoel.
  • Kies voor een tussendoortje dat rijk is aan goede voedingsstoffen : vitamines, eiwitten, onverzadigde vetzuren en complexe koolhydraten, ter aanvulling van de inname van voedingsstoffen tijdens de dag.
  • Mijd gesuikerde voeding of voeding die het suikergehalte in het bloed snel doet stijgen (hoge glykemische index). Van zulke voeding kom je immers vaak in een “dipje” terecht, door de lage bloedsuikerspiegel die kan volgen op de opname van zogenaamde “snelle” suikers.
  • Mijd voeding die rijk is aan slechte vetten, daarvan krijg je een zwaar gevoel.
  • Mijd bewerkte producten in het algemeen.

Van de theorie naar de praktijk

  • Een stuk fruit of groente

Dit is altijd een goed idee, en er is zoveel variatie mogelijk. Idealiter kies je voor een seizoensvrucht of -groente. Voorbeeld : mandarijnen, kiwi, peren, aarbeien… of kerstomaten, wortels, radijzen, …

 

  • Granen en noten

Een kleine handvol volstaat. Een mix is ideaal, en deze mag ook diverse onverzadigde vetten bevatten. Voorbeeld : pompoenpitten, walnoten, hazelnoten, amandelen,  hennepzaad, …

 

  • Een sneetje brood met gezouten garnituur 

Een sneetje volkorenbrood graag. Qua beleg, is er variatie genoeg : verse kaas, hummus, guacamole, tarama, kipfilet, ….

 

  • Gedroogde vruchten

Dit tussendoortje bevat al wat meer suiker, dus niet voor elke dag en liefst niet meer dan een handvol.
Voorbeelden : gedroogde abrikozen, rozijnen, gedroogde dadels, …

 

  • Graanreep

Best geen gesuikerde “ontbijt”-varianten hiervan ! Kies voor volledige repen arm aan suiker. Het is trouwens niet moeilijk om zelf zo’n repen te maken !
Naar het recept voor de graanreep

 

  • Yoghurt

Idealiter kies je voor natuuryoghurt of licht gesuikerde yoghurt (honing, agavesiroop…). Of in plaats van suiker toe te voegen kan je de yoghurt ook combineren met stukjes vers fruit of muesli, dat is nog beter.

 

Indien je werkelijk honger hebt, raden we yoghurt met een verlaagd vetgehalte af: die is niet voedzaam genoeg en geeft niet erg lang een verzadigd gevoel.

 

Bedankt om dit artikel te lezen. Op BeFit Food vind je al onze tips rond beter eten op het werk. Ontdek onze affiches en brochures in de marketingcataloog.