19 mei 2016
Naast de groep mensen die diabetes hebben bevindt 6,5% van de volwassen bevolking zich in de ‘grijze zone’: dit wil zeggen zij hebben een duidelijk gestoorde glucoseverwerking, met een licht verhoogde bloedsuikerspiegel (glycemie >100-110 in nuchtere toestand) , maar nog geen diabetes (glycemie > 126 in nuchtere toestand). Men spreekt dan van gestoorde glucosetolerantie of ‘prediabetes’.
Deze groep mensen loopt een aanzienlijk risico om op relatief korte termijn type 2 diabetes te ontwikkelen.
Van prediabetes zal u niets merken. Prediabetes geeft namelijk geen symptomen. “Zolang ik geen symptomen heb, waarom zou ik er iets aan doen?”, zullen sommigen zeggen.
Antwoord: Omdat prediabetes wel degelijk nefast is voor uw gezondheid.
Het probleem stelt zich op 3 vlakken.
Prediabetes wordt bovendien ook geassocieerd met overgewicht en alle gevolgen vandien.
Het is dus uitermate belangrijk om prediabetes op te sporen. Al te vaak worden patiënten nog onvoldoende ingelicht over licht afwijkende bloedsuikerwaarden. Nogal wat patiënten worden pas ingelicht als er reeds sprake is van echte diabetes, of als het vijf voor twaalf is. Bij licht verhoogde waarden moeten de patiënten reeds uitgebreid geïnformeerd en gewaarschuwd worden.
Dan bent u op goede weg om diabetes te ontwikkelen, en dient u beslist uw levensstijl aan te passen !
Vooral zwaarlijvigheid en een gebrek aan lichaamsbeweging blijken de grote boosdoeners. Je hebt een verhoogd risico om prediabetes en uiteindelijk type 2 diabetes te krijgen, wanneer één of meer van de volgende risicofactoren aanwezig zijn :
Dr. Mathieu VERSEE,
Preventieadviseur-arbeidsgeneesheer en wetenschappelijk adviseur