Onderhoudsproducten - De alternatieven

Veel chemische stoffen die worden gebruikt bij het dagelijkse onderhoud, zijn niet zonder gevaar. Zowel voor professionals en particulieren, die worden blootgesteld aan irriterende of giftige stoffen en allergenen, als voor het milieu. Het is niet alleen hip, maar ook belangrijk ons af te vragen wat de impact is van de producten die we gebruiken. Dus is het van het grootste belang op zoek te gaan naar onderhoudsmethodes met meer respect voor mens en milieu.

vakantie-flexmail

Wat heb je nodig voor een doeltreffende schoonmaak?

Er is een theorie1 die uitgaat van het principe dat we voor een optimale manier van wassen rekening moeten houden met het evenwicht tussen 4 factoren:

  • T – de Temperatuur
  • A – de mechanische Actie
  • C – de Chemie (chemische producten)
  • T – de Tijd van de acties

Die 4 factoren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat betekent dat elke afname van een van de factoren automatisch zal leiden tot een versterking van een of meer andere factoren, en omgekeerd.

Hoe ontsmet je zonder ontsmettingsmiddel?

Voor chemische producten bestaan momenteel verschillende alternatieven, die telkens een van de factoren proberen te versterken:

  1. Versterking van de factor temperatuur; door het schoonmaken met stoom. Afhankelijk van de gebruikte techniek maakt deze methode het mogelijk om te reinigen en te ontsmetten (de doeltreffendheid moet worden gegarandeerd door de leverancier).
  2. Versterking van de factor mechanische actie; door het gebruik van microvezelstoffen, al dan niet in combinatie met draaiende machines. De vezel van die stoffen is zodanig fijn (1 gram vezel is goed voor een lengte2 van 10 tot 100 km), en de elektrostatische kracht ervan is zodanig groot dat het reinigend vermogen vergelijkbaar zou zijn met dat van een doekje vol detergenten-ontsmettingsmiddelen3. Bij deze techniek is geen toevoeging van chemische producten nodig, enkel water om de stof over de vloer te laten glijden.

Kan de chemie dan niet evolueren?

Andere producten die kort geleden werden ontworpen, lieten veelbelovende resultaten zien in de dagelijkse strijd tegen vlekken en ziektekiemen:

  1. Detergenten van biologische oorsprong of probiotische detergenten, die niet-ziekteverwekkende bacteriën bevatten. Ze verwijderen de “slechte” bacteriën niet, maar verhinderen wél de sterke vermenigvuldiging ervan doordat ze ermee in competitie gaan.
  2. Detergenten op basis van enzymen, die biologische enzymen bevatten. Enzymen zijn natuurlijke stoffen die worden aangemaakt door alle levende cellen. Ze kunnen onder meer de afbraak van organisch materiaal versnellen.

In vergelijking met detergenten afkomstig uit de petrochemie zijn deze detergenten doeltreffender bij een gelijke concentratie. Ze zijn ook volledig bioafbreekbaar en worden uitstekend verdragen.

Zullen we dus maar meteen onze gewoonten veranderen?

We mogen niet vergeten dat elke factor die tot in het uiterste wordt geëxploiteerd, zijn eigen risico’s inhoudt (brandwonden, musculoskeletale aandoeningen, allergieën, enz.).

Wat moeten we dan doen?

Neem de tijd om de risico’s van elk nieuw product te analyseren. Analyseer de behoeften.

Zijn er risico’s, informeer je dan in verband met de (collectieve en individuele) preventiemaatregelen die moeten worden genomen. Want het niet-naleven ervan kan ernstige gevolgen hebben, waardoor soms een verandering van werk nodig is.

Emilie de Mûelenaere
Toxicologe – Preventieadviseur