back-arrow 22 oktober 2020

“Matig intensief bewegen” en de MET-waarde : ook voor u!

Wie gezond wil leven moet voldoende bewegen, hoort men vaak. Maar ook de intensiteit van het bewegen is een factor van belang. Zo is slenteren bijvoorbeeld ook bewegen, maar de intensiteit van deze bewegingen zijn gering. Het Vlaams Instituut voor Gezond Leven raadt daarom ook aan voldoende “matig intensief” te bewegen.

vakantie-flexmail

Bewegen met een matige intensiviteit : geen topsport dus, maar haalbaar voor iedereen. Voorbeelden ? Wandelen aan een stevig tempo, een paar baantjes recreatief zwemmen, een fietstocht, …

Om voldoende matig intensief te bewegen, hoef je dus niet per se te gaan sporten. Ook in het dagelijkse leven zijn er immers handelingen waarbij we matig intensief bewegen : fietsen naar het werk, bladeren bijeenharken in de tuin, ramen wassen, …

De MET-waarde : een graadmeter voor de intensiviteit van beweging

Hoe intensiever de beweging, hoe meer energie je verbruikt. Energieverbruik kan dus dienen als graadmeter voor de intensiviteit van je beweging. Om te weten hoeveel energie je verbruikt, kan je kijken naar de MET-waarde van hetgeen je aan het doen bent.

“MET” staat voor “Metabolisch Equivalent van een Taak” (Metabolic Equivalent of a Task). Met andere woorden : het geeft de metabolische impact van handelingen weer.

Hoe intensiever de beweging, hoe hoger de MET-waarde. Een MET-waarde van 1 wijst op een lichaam in rust. Matig intensief bewegen heeft een MET-waarde tussen 3 en 6.

Laten we eens een aantal dagdagelijkse praktijken bekijken

Activiteit

Ramen lappen

Wandelen aan 5 km/u

Harken in de tuin

De trap nemen (rustig omhoog)

Elektrisch fietsen, hoge motorassistenti, 23 km/u

Zwemmen (recreatieve schoolslag)

Elektrisch fietsen, lage motorassistentie, 21 km/u

Elektrisch fietsen, lage motorassistentie, 15 km/u

MET-waarde

3,2 MET

3,5 MET

4,0 MET

4,0 MET

5,2 MET

5,3 MET

5,7 MET

5,8 MET

Voorbeeld :  Een man van 90 kg gaat een half uur lang bladeren bijeen harken. Dat wil zeggen : (4 MET x 3,5 x 90 kg) / 200 = 6,3 kilocalorieën per minuut. Harkt hij 30 minuten, dan komt dat dus neer op 189 kilocalorieën.

Uiteraard is dit slechts indicatief. De man uit ons voorbeeld kan immers eerder rustig of op een steviger tempo de bladeren bij elkaar harken. Net zoals je traag een trap kunt bestijgen, of sneller.

Hoe meer de waarschijnlijkheid dat je buiten adem geraakt, hoe hoger het energieverbruik.

Vive le vélo électrique!

We kunnen het niet laten hier nog eens een pleidooi voor de elektrische fiets in te lassen. De elektrische fiets valt namelijk zeer te rijmen met het begrip matig intensief bewegen.

Een nieuwe EU-studie (die we reeds in een vorig artikel aanhaalden), toont aan dat elektrisch trappen even gezond is als fietsen zonder ondersteuning. Dankzij de ondersteuning fietsen mensen immers vaker én verder dan ze op een gewone fiets zouden doen. Op een elektrisch fiets doe je meestal aan matig intensieve fysieke activiteit (tussen de 3 en de 6 MET), maar uiteindelijk kies je zelf de intensiteit. Zowel sporters als rustige fietsers komen er mee aan hun trekken. Wind, regen, hellingen en  bruggen trotseer je moeiteloos. Geen last van artrose, blessures, of overtraining. Geen last van files. De natuur en je gezondheid varen er wel bij. Waarom nog wachten ?

 

Geraadpleegde bron : Vlaams Instituut Gezond Leven “Gematigd intensief bewegen”