back-arrow 24 maart 2019

Voedingstip voor maart : een citrusvruchtenfestival

De winter is bijna voorbij en de lente staat voor de deur… Veel mensen eten tijdens de winter minder vaak vers fruit en verse groenten, die niet werden bereid. Sommige van die voedingsmiddelen zijn nochtans seizoensproducten en zijn geschikt om tijdens deze periode te worden gegeten. Dat geldt bijvoorbeeld voor citrusvruchten. Citroen, sinaasappel, mandarijn, pompelmoes : het zijn slechts enkele voorbeelden van de citrusvruchten die bij ons het meest worden gegeten.

vakantie-flexmail

Wat zijn de voordelen van het eten van citrusvruchten ?

Citrusvruchten zijn erg interessante voedingsmiddelen. Ze bevatten weinig calorieën, maar zijn rijk aan antioxidanten, vitamines, kalium en andere sporenelementen. Ze vormen ook een uitstekende bron van vezels.

 

Goed voor de immuniteit

Citrusvruchten zitten boordevol antioxidanten, vooral vitamine C. Die helpen ons lichaam om vrije radicalen te bestrijden, weefsels te herstellen en zich te beschermen tegen ziektes. Antioxidanten gaan plotse vermoeidheid tegen en geven energie.

 

Goed voor het hart

De antioxidanten in citrusvruchten beschermen ook het hart en de bloedvaten. Het pectine, een oplosbare vezel die te vinden is in pompelmoezen, helpt bij het regelen van vetten en suikers in het bloed.

 

Goed voor de vertering

Citrusvruchten zijn rijk aan vezels. Ze regelen de vertering en geven een gevoel van verzadiging.

 

Goed voor de lever

Citroen helpt bij het ontgiften van de lever, door de aanmaak van maagsappen te stimuleren en door bij te dragen tot de goede werking van de galblaas.

Citrusvruchten en gezondheidsproblemen: soms moet je toch opletten …

  • Wanneer je bepaalde geneesmiddelen neemt :
    Let op met pompelmoes en met de wisselwerking met bepaalde geneesmiddelen. Lees goed de bijsluiter als je bijvoorbeeld geneesmiddelen neemt voor je cholesterol, of middelen tegen infecties, antihistaminica, middelen tegen kankers, enz.
  • Wanneer je lijdt aan reflux van de maag naar de slokdarm, ook wel “brandend maagzuur” of simpelweg “het zuur” genoemd :
    Eet niet te vaak citrusvruchten, want ze kunnen je toch al gevoelige slijmvliezen irriteren. Let vooral op als je maagzuurremmers neemt.

De samenstelling van enkele citrusvruchten

Hoe zit het met het sap van citrusvruchten ?

Hier geldt dezelfde raad als voor andere vruchtensappen.

 

Geef de voorkeur aan verse vruchtensappen. Pers je je fruit zelf, overdrijf dan niet met de hoeveelheid. Zo is het sap van twee sinaasappels ruim voldoende voor één persoon. Stel je eens voor dat je in één keer en op enkele seconden tijd 4 sinaasappels zou eten. Dat zou te veel van het goede zijn.

 

De sappen uit de supermarkt zijn hun vitamines al verloren en vormen dus niet de beste keus voor je dagelijkse portie fruit. Lees ook de etiketten.
Een drank die uit 100% puur sap bestaat, moet af en toe kunnen. Vermijd echter nectar en sappen op basis van concentraat. Die worden beschouwd als gesuikerde dranken.

 

Geef in elk geval steeds de voorkeur aan vers fruit. Dat bevat namelijk vezels, zorgt voor een meer verzadigd gevoel en biedt interessantere voedingsstoffen.

Kies voor een ontbijt vol vitamines

  • 1 kruidenthee + 1 schijfje citroen
  • 120g kwark zonder toegevoegde suiker + 40g muesli zonder toegevoegde suiker (+ 1 koffielepel honing)
  • 1 sinaasappel