19 september 2024
Autorijden kan voor stress zorgen, met zelfs medische en psychosociale problemen als mogelijk gevolg. In dit artikel geven we advies over hoe je je stress in het verkeer beter kan reguleren.
Stress is dé ziekte van de 21e eeuw. En we ondervinden het met z’n allen dagelijks nog voor we zelfs op het werk aankomen. De stress die je thuis ervaart voor je vertrekt, bijvoorbeeld door de hele organisatie voor de kinderen, voor pendelaars die problemen kennen met het openbaar vervoer of voor fietsers door de gevaren op de baan.
Maar ook in de auto, want de gemiddelde filezwaarte in heel België, is ongeveer 1.200 kilometeruren per werkdag. Vooral in Vlaanderen en Brussel staan we vaak stil, met een gemiddelde filezwaarte van 897 kilometeruren per werkdag.
En in de file staan betekent ook langdurig stilzitten. In combinatie met stress kan dit voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen. Niet alleen loop je een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, het kan ook bijdragen aan verhoogde cholesterolwaarden. Gebrek aan beweging kan bovendien ook leiden tot diabetes type 2.
Langdurig stilzitten kan ook voor musculoskeletale klachten zorgen, zoals lage rugpijn. Een belangrijke reden hiervan is de soms langdurige zithouding die we in de auto aannemen. Daarom wordt aangeraden om elk half uur even recht te staan om de negatieve effecten te verminderen. Alleen is dit onmogelijk in het verkeer. Al kan een korte pauze wel helpen.
Zit je veel in de auto en heb je bovendien een zittend beroep, probeer dan gedurende de hele dag regelmatig te bewegen. Regelmatig sporten of een fysieke activiteit kunnen de gezondheidsrisico’s deels tegengaan. Het is bovendien een goede manier om je te ontspannen na een stresserende dag in het verkeer.
Langdurige chronische stress kan het ontstaan van depressieve stoornissen bevorderen. Wetenschappers hebben waargenomen dat werknemers die meer dan een uur nodig hebben om naar het werk te gaan, 16% meer kans hebben om depressieve symptomen te vertonen dan degenen wiens reistijd minder dan 30 minuten bedraagt.
Langere reistijden hebben een gevolg op onze vrije tijd: minder ontspanning, slaap of tijd met vrienden en familie. Een gebrek aan een goede balans kan bijdragen aan psychologische stress en fysieke uitputting.
Vermoeidheid is een ander veelvoorkomend gevolg, wat kan bijdragen aan een algemeen gevoel van uitputting. De onvoorspelbaarheid van het woon-werkverkeer is een belangrijke stressfactor. Uit onderzoek blijkt dat één op de drie autopendelaars stress ervaart tijdens de rit van en naar het werk.
Meer dan de objectieve woon-werkafstand of de reistijd, zijn de files en de onvoorspelbaarheid ervan de bepalende factor. 61% van de automobilisten met een onvoorspelbaar traject geeft aan stress te ondervinden in het verkeer.
Heb je toch geen andere optie dan in je auto te stappen? Neem dan volgende tips zeker door.
Door deze alternatieve opties en tips toe te passen, kun je de negatieve effecten van stress tijdens het autorijden verminderen en je algehele welzijn verbeteren. Heb je nog specifieke vragen of wil je meer advies over een van deze oplossingen? Dan kan je altijd terecht bij je arbeidsarts.
Artikel i.s.m. Dr. Versée Mathieu (Knowledge Manager & PA – Arbeidsarts) en Odile Sanglier (Principal Expert Psychosocial Risk Management)