back-arrow 2 september 2024

De septemberblues: hoe kan je er beter mee omgaan?

Elk jaar opnieuw voelen we in september dat de vakantie voorbij is en de routine terugkeert. Veel werknemers krijgen dan te maken met een mentale dip. We schetsen alvast een paar redenen voor de ‘septemberblues’ en geven enkele eenvoudige tips om deze overgangsperiode zo goed mogelijk te overbruggen.

vakantie-flexmail

Wat speelt een rol bij het ontstaan van de septemberblues?

De septemberblues, of een mentale dip, valt vaak samen met het begin van het nieuwe schooljaar, of je nu kinderen hebt of niet. Het is ook de tijd waarin de herfst begint, met minder licht en lagere temperaturen. Doordat er minder licht is, hebben we meer slaap nodig en voelen we ons meer vermoeid. De dagen worden korter en een volgende vakantie is nog niet onmiddellijk in zicht.  Ook buitenactiviteiten, barbecues en aperitieven in de zon lopen meer op hun einde.

Het hervatten van de routine, het hectische tempo, familieverplichtingen en drukker verkeer zorgen voor meer mentale druk en stress, waardoor de algemene sfeer somberder en gespannener lijkt. Deze overgang kan doorwegen, waardoor de lichtheid van de zomer van korte duur lijkt.

Hoe uit de septemberblues zich?

Wie het moeilijk vindt om afscheid te nemen van de ‘grote vakantie’, kan minder enthousiast zijn, minder gemotiveerd, moe, gestresst, geïrriteerd en concentratieproblemen hebben. Dat alles kan dan weer gevolgen hebben voor relaties en de kwaliteit van het werk. Zolang deze gevoelens tijdelijk zijn en de dagelijkse activiteiten niet al te veel beïnvloeden, is het van belang om ze te aanvaarden en even stil te staan bij wat je kan doen om de stemming te verbeteren.

Onze tips om beter te kunnen omgaan met de septemberblues:

Op werkvlak
  • Start langzaamaan: Voorzie een paar dagen om e-mails te lezen en opnieuw op de hoogte te zijn en reserveer bewust minder drukke momenten in je kalender.
  • Deconnectie: Probeer te vermijden om buiten de kantooruren te werken en blokkeer werkmails of -telefoons s’ avonds zodat je zo lang mogelijk van het daglicht kan genieten.
  • Pauzeer buiten: Ga naar buiten voor je pauzes, bijvoorbeeld met een collega om een kwartiertje te gaan wandelen.
  • Persoonlijke ontwikkeling: Schrijf je in voor opleidingen om je vaardigheden verder te ontwikkelen en voorzie momenten om interessante zaken te lezen.
  • Snipperdagjes: Plan hier en daar een dagje vrij om van een lang weekend te kunnen genieten.
  • Challenges tussen collega’s: Organiseer sportieve, culinaire of leesuitdagingen   om de motivatie wat op te krikken.
  • Afterworks: Plan afterworks, zelfs in de herfst zodat je sociale leven aangenaam blijft.
  • Dankbaarheid: Wees dankbaar voor jezelf, geef je collega’s een compliment voor de inspanning die ze leveren en bedank hen daarvoor.
Als werkgever
  • Preventief management: Handel proactief om de werknemers die hier last van hebben te identificeren en te ondersteunen.
  • Nabijheid: Ken je medewerkers om snel signalen van onbehagen op te pikken en na te denken over mogelijke oplossingen.
  • Collectieve preventie: Implementeren van maatregelen om de risico’s te voorkomen en een gezonde en serene werkomgeving te stimuleren.  Zet je interne beleid op het vlak van deconnectie om in de praktijk.
Op persoonlijk vlak
  • Mentale en fysieke gezondheid: Verzorg je voeding, je slaap en blijf actief (zelfs een dagelijkse wandeling van een kwartiertje heeft al effect). Behoud voldoende sociale contacten en creëer positieve vooruitzichten zoals het inplannen van een volgend verlof of uitjes met vrienden.
  • Licht: Licht beïnvloedt ons humeur. Waarom zou je niet investeren in een lichttherapielamp? Elke dag naar buiten gaan, zelfs op bewolkte dagen, kan al een groot verschil maken voor je gemoedstoestand.
  • Goeie voornemens: Neem goeie voornemens en schrijf je bijvoorbeeld in voor een sportles.
  • Organisatie: Gebruik een familieagenda om beter te plannen en zo de mentale belasting te verminderen en al zicht te krijgen op de kerstvakantie.

Als je nog steeds angst of een vorm van onbehagen ervaart, raadpleeg dan zeker je huisarts of een psycholoog. Voor werk gerelateerde problemen (uitputting, conflicten, stress, enz.) staat je EDPB steeds voor je klaar.

Hélène Vandromme
Preventieadviseur Psychosociale aspecten