back-arrow 14 september 2020

Hoe en wat kan je eten bij reuk- en smaakverlies?

Reuk- en smaakverlies: het is een veel voorkomend symptoom van COVID-19 en kan heel lastig zijn voor wie ermee te kampen heeft. Minder houvast, minder eetlust, soms ook mentaal een dipje; weten wat te eten wordt moeilijk, aangezien het plezier hiervan wat weggevallen is.

vakantie-flexmail

Wij stellen je een aantal tips voor om net dat plezier een beetje terug te vinden en om je zintuigen snel terug op te bouwen. De herstelperiode varieert: meestal moet je rekening houden met twee weken, maar het kan soms ook langer duren. In dat geval wordt die heropbouw echt noodzakelijk.

Hoe werkt smaak?

Eerst en vooral vermelden we toch nog even dat de volledige smaakervaring via de neus, de tong en de mond gebeurt. Wanneer wij onze reukzin verliezen, krijgen we het moeilijk om de aroma’s en geuren van voedingswaren te herkennen. Wanneer we onze smaak verliezen, krijgen we het moeilijker om de basissmaken te herkennen: smaakt iets zout, zoet, bitter of zuur? Het enige waar we dus nog vat op kunnen hebben, is of iets aangenaam voelt in de mond.

Hoe bouw je je reuk en smaak opnieuw op?

Het eerste wat we kunnen doen als we onze smaak beginnen te verliezen, is nagaan of we nog basissmaken kunnen waarnemen. Als dat nog het geval is, zijn dat de eerste zaken waarop we gaan werken.

 

Stimuleer je smaakpapillen door de volgende basissmaken in je maaltijden aan bod te laten komen:

  • voor zoet kies je voor een natuurlijk product zoals honing;
  • voor zuur wissel je af tussen de citrusvruchten van dat seizoen: clementines, sinaasappel, citroen… ;
  • voor bitter zijn groenten en fruit met een eerder bittere smaak een goeie keuze: voorbeelden daarvan zijn asperges, witlof, spruitjes of pompelmoes;
  • en waarom niet eens met sojasaus koken voor de zoute basissmaak?

 

Overdrijf echter niet door heel gezouten of heel zoet te eten, het is niet nodig te gaan overstimuleren.

 

Om je reukzin opnieuw op te bouwen, kan je dagelijks oefenen door gedurende 10 tot 15 minuten sterke geuren op te snuiven (kaneel, vanille, kruidnagel, azijn…).

Hoe bevorder je het herstel van je zenuwstelsel?

Om je zenuwstelsel zo goed mogelijk te helpen recupereren, worden voedingswaren rijk aan vitamine B en mineralen aanbevolen: volkorengranen (wilde rijst, meergranenbrood, quinoa…), peulvruchten (linzen, maïs, kikkererwten…), zuivelproducten, eieren, vis, noten en zaden…

Hoe stimuleer je de zintuigen die nog werken?

Je hebt nog steeds andere zintuigen die wel werken en die je troost kunnen bieden. Blijf genieten door te kijken naar hoe je ingrediënten eruitzien en wat voor gevoel ze je geven in je mond.

 

  • Speel met de verschillende texturen. Stel een maaltijd samen met zachte comfortfood én eerder krokante voedingsmiddelen. Voeg bijvoorbeeld croutons toe aan een smeuïge soep. Knabbel wat rauwe groenten tussendoor, kook jouw pasta al dente… Laat de moeilijke groenten of groenten die niet aangenaam voelen om te kauwen, eventjes voor wat ze zijn en val terug op de “klassiekers”.
  • Varieer in warmte. Spelen met warm/koud kan ook stimulerend werken.
  • Zorg voor kleur in je bord! Het oranje van de pompoen, het groen van de broccoli, het paars van de aubergine of het rood van de paprika. Een bord dat mooi oogt, kan de eetlust al meer aanscherpen.

Enkele voorbeelden

  • Stukjes malse kip met zoetzure saus, een al dente groentewok en wilde rijst.
  • Gegrilde zalm met een marinade van citrusvruchten, gebakken aardappelen, veldsla, noten en vinaigrette.
  • Roulade van gevogelte met pijnboompitten, gestoofd witlof en een puree van zoete aardappel.
  • Tonijntoast met citroensap, geserveerd met kerstomaatjes en balsamicoazijn.

Tot slot

Hou de moed erin! Het is onaangenaam om dit mee te maken, maar je zal al snel je zintuigen opnieuw kunnen gebruiken.