6 september 2024
We leven in een steeds drukker wordende wereld. Die rat race zorgt er soms voor dat onze contacten sneller en oppervlakkiger worden, ook op het werk. Dit kan ervoor zorgen dat je je werkomgeving als iets negatiefs gaat beschouwen. Daarom is het belangrijk om authentieke en gezonde relaties op het werk op te bouwen voor een positieve en productieve werkomgeving. Ontdek praktische tips en inzichten om sterke, authentieke relaties te onderhouden en bij te dragen aan een gezonde werkcultuur.
Vrijuit spreken op het werk is niet altijd gemakkelijk. In elke relatie, inclusief die op de werkvloer, kan het moeilijk zijn om eerlijk te communiceren en problemen aan te kaarten. Vaak kiezen we ervoor om te zwijgen, maar non-verbale communicatie verraadt vaak dat er iets mis is. Het is belangrijk om een cultuur te creëren waarin open en eerlijke communicatie wordt aangemoedigd, zonder dat emoties de overhand nemen.
Agressie op de werkvloer kan de werkomgeving en relaties tussen collega’s ernstig verstoren. Het is essentieel om een cultuur van respect en open communicatie te bevorderen. Wij bieden bij Cohezio richtlijnen en ondersteuning om agressie te herkennen en effectief aan te pakken, waardoor een veilige en productieve werkomgeving wordt gewaarborgd. Wil je meer te weten komen over agressie op het werk en hoe daarmee om te gaan? Klik dan hier voor meer informatie.
Psychosociaal leed, zoals overbelasting, pesterijen, geweld, stress en burn-out, komt vaak voor en heeft complexe oorzaken en gevolgen. De wetgeving spreekt over “psychosociale risico’s” die in alle aspecten van het werk kunnen schuilen, zoals arbeidsorganisatie, arbeidsinhoud, arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden en interpersoonlijke relaties.
Als je blootgesteld bent aan deze risico’s, kun je je vaak geïsoleerd voelen, wat je werkprestaties en privéleven negatief beïnvloedt. Het is belangrijk om tijdig in te grijpen en gebruik te maken van beschikbare hulpkanalen, zoals HR, je leidinggevende, vakbondsafvaardiging, vertrouwenspersonen en preventieadviseurs psychosociale aspecten. Zij kunnen jou ondersteunen en bemiddeling bieden om problemen op te lossen en een gezonde werkomgeving te herstellen.
Jezelf beschermen tegen burn-out? Volg deze tips.
Erkenning speelt een cruciale rol in het bevorderen van positieve werkrelaties. Het erkennen van jouw inspanningen en successen draagt bij aan je motivatie en tevredenheid. Dit kan formeel gebeuren via beloningen en promoties, maar ook informeel door regelmatig positieve feedback te geven.
In een werkomgeving waar dit niet gebeurt zullen werknemers vaker aan ‘quiet quitting’ doen. Een term die je ongetwijfeld al hebt zien passeren op TikTok op Instagram. Verlies je als werknemer je motivatie en word je bovendien niet of weinig erkent voor je werk, dan is quiet quitting voor velen het antwoord om de juiste balans tussen werk en privé te herstellen.
Pesterijen zijn een vorm van toxisch gedrag die ernstige gevolgen kunnen hebben voor de slachtoffers. Het is essentieel om een ondersteunend netwerk te hebben en duidelijke stappen te ondernemen om pesterijen te voorkomen en aan te pakken. Dit omvat het aanstellen van vertrouwenspersonen en het bieden van toegang tot preventieadviseurs psychosociale aspecten.
Toxisch gedrag, zoals pesten en intimidatie, kan de werkcultuur ernstig schaden. Het is belangrijk om een zero-tolerance beleid te hanteren en duidelijke procedures te hebben voor het melden en aanpakken van dergelijk gedrag. Trainingen en workshops kunnen helpen om bewustzijn te creëren en jou te leren hoe je toxisch gedrag kunt herkennen en rapporteren.
Het onderhouden van goede en authentieke relaties op het werk vereist een bewuste inspanning om open communicatie, erkenning en respect te bevorderen. Door agressie en toxisch gedrag effectief aan te pakken en ondersteuning te bieden bij psychosociaal leed, kunnen we samen een gezonde en productieve werkomgeving creëren. Wees je bewust van de beschikbare hulpkanalen en aarzel niet om deze te gebruiken wanneer dat nodig is.