back-arrow 16 februari 2024

Vermijd blauw licht voor het slapen gaan

Meer en meer wordt duidelijk dat het overmatig gebruik van tablets en smartphones in de twee uur voor het slapen gaan kan leiden tot slaapstoornissen, de ontregeling van de biologische klok, burn-out en oogklachten.

vakantie-flexmail

Vermijd blauw licht in de twee uren voor het slapen gaan

1
Deconnecteer

De boodschap is duidelijk: deconnecteer! Werk niet te lang en vermijd te veel blauw licht in de twee uur voor het slapen gaan. Zoek een andere manier om te ontspannen. Houd in het achterhoofd dat het blauwe licht je dusdanig kan activeren dat het je moeheid doet vergeten. Ondertussen worden echter de reserves van je hersenen en lichaam aangesproken, en zou je wel eens in een burn-out kunnen geraken als dit avondwerk te frequent wordt.

2
Kun je echt niet zonder schermen? Gebruik dan nachtmodus.

Als je dan toch beslist om te werken op je laptop, of je smartphone of tablet te gebruiken ’s avonds, zet het scherm dan in “nachtmodus”. De nachtmodus geeft geel-oranje licht en vermindert de helderheid. De figuren en video’s zullen misschien wat minder attractief zijn, maar je slaapkwaliteit zal (onbewust) beter zijn!

3
Verlicht je woning ’s avonds met warm kunstlicht.

Gebruik ook geen fel wit “koud” kunstlicht in de twee uur voor het slapen gaan in je woning. Verlicht je woning ‘s avonds eerder met geel “warm” kunstlicht dat geen blauw licht bevat. Dat verbetert de slaapkwaliteit.

Drie belangrijke redenen om blauw licht te vermijden voor het slapengaan

1
Verlaag je risico op burn-out

Werken op laptop in de twee uur voor het slapen gaan, kan een burn-out in de hand werken. Overigens staat dit ook los van het blauwe licht alleen. Als je te vaak werkt in de twee uur voor het slapen gaan, of het nu op een scherm is of op papier, heb je een verhoogd risico om slecht te slapen en een verhoogd risico op burn-out.

2
Goede nachtrust: melatonine en slaap

Het blauwe licht van smartphones en tablets in de twee uur voor het slapen gaan, kan interfereren met de productie van melatonine, een hormoon dat geproduceerd wordt door de hersenen en dat je helpt om diep en goed te slapen. Dit is vooral het geval in een donkere kamer. Er is dan immers geen ander licht aanwezig om het blauwe licht te compenseren. TV kijken is minder schadelijk omdat het scherm meestal verder verwijderd is.

Blauw licht bevindt zich overal en is niet per se schadelijk. Zonlicht zit vol blauw licht maar het is vermengd met ander licht met andere golflengtes (letterlijk met alle kleuren van de regenboog). Bij zonsopgang en overdag bevat zonlicht veel blauw en wit licht, en dat maakt ons wakker. Bij zonsondergang is het zonlicht geel en oranje. Het blauw licht is er uit en dat zet ons aan tot slapen. Het zonlicht draagt dus bij tot het goed functioneren van onze biologische klok.

3
Een ontregelde biologische klok

Melatonine helpt niet alleen bij het slapen. Het speelt ook een erg belangrijke rol in het regelen van onze biologische klok waaraan vele lichaamseigenschappen gekoppeld zijn (bloeddruk, maagsapproductie, suikermetabolisme,…). Werken op een scherm in de twee uur voor het slapen gaan kun je vergelijken met nachtwerken. Ook dan wordt de melatonineproductie verstoord. Bij nachtwerkers zien we een licht verhoogd risico op verhoogde bloeddruk, diabetes, maagzweren, en vooral slaapstoornissen… Slaapstoornissen hebben een enorme impact op de gezondheid.