back-arrow 15 november 2021

Beeldschermwerk: Draag zorg voor je ogen!

Met de terugkeer van het verplichte gedeeltelijke telewerk vanaf midden november, spenderen we met z’n allen opnieuw meer tijd achter het scherm. De vergaderingen via videoconferenties maken dat onze ogen sneller vermoeid zijn. We krijgen droge ogen, onze ogen voelen vermoeid aan, we hebben meer hoofdpijn … Laten we het welzijn van onze ogen ernstig nemen!

vakantie-flexmail

Hoe wordt vermoeidheid bij de ogen veroorzaakt?

Vermoeide ogen kunnen heel lastig zijn voor mensen die beeldschermwerk uitvoeren. Het kan door verschillende dingen worden veroorzaakt: door lang naar een scherm te kijken, worden de oogspieren meer belast. Dat geldt niet alleen voor beeldschermwerk, maar ook voor minutieus mechanisch werk, zoals dat het geval is bij tandartsen.

Het verschil in lichtsterkte speelt ook een belangrijke rol. We voelen het heel concreet wanneer het ergens donker is en het licht van onze smartphone te fel is. Zelfs in een minder voor de hand liggende context is het nog steeds absoluut noodzakelijk te werken bij een lichtbron die min of meer overeenkomt met de lichtsterkte van ons scherm.

"Zoom-vermoeidheid”

Herhaaldelijk gebruik van videoconferentieplatforms heeft geleid tot wat onderzoekers van de Stanford University “zoom-vermoeidheid” noemen. Dat is een fysieke en mentale vermoeidheid door het gebruik van videocalls. Verschillende factoren spelen een rol:

  1. Het visuele contact is te lang en te intens via een scherm,
  2. er is een voortdurende focus op hoe je er zelf uitziet doordat je jezelf de hele tijd via je camera ziet,
  3. de drastische vermindering van de fysieke activiteit,
  4. de aanzienlijk hogere cognitieve belasting.

Hoe zit het met droge ogen?

Hier kan, naast de oorzaken van oogvermoeidheid, ook de werkomgeving een rol spelen bij droge ogen. Dit wordt gekenmerkt door het gevoel dat je ogen gezwollen en zwaar aanvoelen.

Airconditioning op de werkplek kan de lucht erg droog maken. Daardoor drogen onze ogen, die constant vocht nodig hebben, uit.  Die vochtigheid wordt onder normale omstandigheden gegarandeerd door het traanvocht, daarom knipperen we. Stof, tocht en een verstikkende warmte kunnen een oorzaak zijn bij droge ogen. Toch kan dit gemakkelijk voorkomen worden!

Een paar oefeningen en goede gewoonten!

  • In de eerste plaats moet je ervoor zorgen dat je in een optimale omgeving werkt: een kamer met de juiste temperatuur, voldoende ventilatie, luchtcirculatie en goed ingericht.
  • Zorg ervoor dat de lichtsterkte voldoende is om details gemakkelijk te lezen
  • Zorg ervoor dat de helderheid van je werkruimte weinig verschilt van die van je scherm.
  • Het is uiteraard nuttig om de helderheid van je scherm aan te passen om dit effect te bereiken.
  • Idealiter is werken op een mat, niet-verblindend computerscherm dat geen andere lichtbronnen reflecteert, goed voor je ogen.
  • Het dragen van een blauwlichtbril kan ook heel nuttig zijn.
  • Beweeg en ga voldoende naar buiten.

De gouden regel voor beeldschermwerk is 20/20/6. Kijk regelmatig, om de 20 minuten, 20 seconden weg op een afstand van meer dan 6 meter om je oogspieren te ontspannen en je ogen te laten rusten.

Door te zorgen voor je ogen, vermijd je migraine, droge ogen en vermoeide ogen!

Bonus

Veel toestellen hebben een voorgeprogrammeerde oogcomfortoptie. Kijk in de instellingen van je smartphone, tablet of computerscherm! Bovendien zijn er verschillende toepassingen die je gratis op je computer kunt installeren. Die passen automatisch de helderheid van je scherm aan, afhankelijk van het tijdstip van de dag en van de theoretische helderheid van je werkplek. Enkele voorbeelden daarvan zijn: “F.lux”, “Redshift”, “Sunsetscreen”.