9 juni 2023
De bedwants maakt al enige tijd terug opgang in onze contreien. Hoewel gestoken worden door een bedwants op zich ongevaarlijk is, raden we aan onmiddellijk in te grijpen wanneer je bedwantsen vaststelt in een werkomgeving. Dat doe je best met een professionele verdelger.
Bedwantsen zijn insecten met 6 pootjes en een plat ovaal lijf. Ze kunnen verschillende kleuren hebben, van wit tot roodbruin. Een volwassen bedwants is ongeveer 6 mm (4,5-9 mm) groot.
Bedwantsen leven in en rond het bed. Ze houden niet van licht, wel van warmte en uitgeademde lucht. Ze zijn vooral ’s avonds en ’s nachts actief. Bedwantsen leven van het bloed van mensen en huisdieren.
U herkent een plaag van bedwantsen aan donkere of zwarte vlekken aan de zoom van de matras. Dit komt door de uitwerpselen van de bedwants. Ze hebben een aparte geur. Ze ruiken naar zoete amandel of koriander. Volgens sommige mensen ruiken ze naar vuile was.
Bedwantsen zijn kleine vleugelloze insecten, ter grootte van 6 mm (4,5-9 mm), zoals de pit van een appel. Ze leven van het bloed van hun menselijke of dierlijke gastheer. Na elke bloedmaaltijd vervellen ze en worden ze groter en donkerder. Na vijf keer vervellen, zijn ze volwassen en kunnen ze zich voortplanten. De wants legt dan (transparante ) ovale witte eitjes die blijven plakken aan matrassen, meubelen, muren of kledij. Bedwantsen kunnen zeer lang zonder maaltijd overleven. Om zich te vermenigvuldigen en eitjes te produceren hebben ze wél frequent bloedmaaltijden nodig.
Kleine bijtwondjes (kleine rode vlekjes, kleine bultjes). De bultjes kunnen dagenlang jeuken. De bultjes gaan na een paar weken vanzelf weg en laten geen littekens achter. Mensen krijgen geen ziektes door bedwantsen.
U wordt door bedwantsen gebeten als u ergens slaapt waar bedwantsen zijn. Omdat ze klein en plat zijn, kunnen ze zich goed verstoppen. Vooral in de naden en kieren van bedden en matrassen. Maar ook in kasten, achter schilderijen en achter behang. Ze kruipen in bagage, kleren en spullen zoals een laptop. Zo reizen ze met u mee.
Iedereen kan gebeten worden door bedwantsen. Mensen die veel reizen hebben meer kans op beten van bedwantsen.
Het belangrijkste risico is voor personeel dat veel met beddengoed te maken krijgt. Denk aan zorgpersoneel, personeel in zorgcentra, onderhouds- en poetspersoneel, personen tewerkgesteld in kinderdagverblijven, hotels, bioscopen, brandweerkazernes … centraal in dit verhaal is de aanwezigheid van donkere (slaap)ruimtes waar de bedwants zich kan verschuilen, vooral in oude gebouwen waar er spleten zijn in muren, vloeren, plafonds,… De bedwants gaat op zoek naar slachtoffers vooral in donkere ruimtes.
Neen, de bedwants wordt niet overgedragen van mens op mens, zoals bij schurft wel het geval kan zijn bij langdurig contact. Schurftmijten graven zich in en verblijven in de gastheer, een bedwants verblijft niet in de gastheer. Een bedwants verblijft in zijn schuilplaats. Een persoon kan geen “drager” zijn van de bedwants. Mensen dragen bedwantsen niet mee op het lichaam. Bedwantsen zoeken mensen op om te bijten en bloed te drinken. Dat duurt vaak minder dan 10 minuten. Daarna verstoppen ze zich weer in de kamer. Het is minder waarschijnlijk dat de gedragen kledij van een persoon drager is van de bedwants (tenzij kledij in een reiskoffer). De bedwants houdt van donkere ruimtes – dit is zelden het geval op het werk ! – en slaat liefst dan toe. Kledij wassen bij hoge temperatuur kan eventuele eitjes in de kledij vernietigen.
Mensen dragen bedwantsen niet mee op het lichaam. Bedwantsen zoeken mensen op om te bijten en bloed te drinken. Dat duurt vaak minder dan 10 minuten. Daarna verstoppen ze zich weer in de kamer. Iemand kan dus gewoon naar kindercentrum, school of werk.
Dr. Mathieu VERSEE
Knowledge manager
Arbeidsarts-preventieadviseur