9 december 2020
Algemeen kunnen we stellen dat een goede gezondheid gebaseerd is op een evenwicht tussen een kwaliteitsvolle slaap, regelmatige fysieke beweging en een gezonde voeding. Die levenshygiëne is zelfs essentieel en bijzonder aanbevolen voor de werknemers die met een verschoven uurrooster werken. Zo is hun lichaam beter in staat om het nachtwerk aan te kunnen. We weten allemaal dat eind 2020 bijzonder intens was voor sommige sectoren en dat gaat soms ten koste van de werknemers. Het wordt ingewikkeld voor mensen die ’s nachts werken om daarbij ook nog eens een strikte levenshygiëne toe te passen. Laat het ons dus eenvoudig houden en focussen op het allerbelangrijkste…
Werken in ploegen betekent niet dat alle werknemers stipt om 18u starten en om 6u ’s ochtends stoppen. In bedrijven of instellingen die 24/24 werken, wordt de hele dag en nacht lang afgewisseld met even veel verschillende uurroosters als manieren van eten. Hieronder vindt je enkele voorbeelden van uurroosters met bijbehorend menu. Naast een gezonde voeding is het eveneens uiterst belangrijk om een regelmaat in te bouwen zodat we het lichaam helpen om zich zo natuurlijk mogelijk aan te passen en actief te blijven tijdens het ploegenwerk.
Voorbeeld: bordje rauwkost, spaghetti bolognese
Voorbeeld: erwtjes en worteltjes, bulgur, kabeljauw in de oven
Voorbeeld: groentesoep, groenterisotto, worst met zuurkool, gierstrisotto, omelet of toast met champignons sandwich van volkorenbrood met kaas of sardientjes…
Voorbeeld: een thee, melk met havermout, kiwi
Voor de nachtdiensten geldt in het bijzonder dat te copieuze en vetrijke maaltijden een goede vertering verhinderen; een vertering die op zich al verstoord wordt door de nacht. Als u last hebt van een te lage bloedsuikerspiegel, raden we aan om op vaste tijdstippen een tussendoortje te eten.
Voorbeeld : een warme chocolademelk en een handvol braambessen, aangevuld op een later tijdstip met verse kaas, niet gesuikerde muesli en een lepeltje agavesiroop.
De helft van het bord is gevuld met groenten, volwaardige koolhydraten en +/- 100g eiwitten.
Bijvoorbeeld : warme groenten, rijst, gebakken zalmmoot in papillote
Bijvoorbeeld : tomaat- en komkommersalade, multigranenbroodje, gehookte ham of hummus
Vermijd in dit uurrooster energiedranken na 15u.
Bovenstaand uurrooster leunt het meeste aan bij de “normale” uurroosters, met die uitzondering dat de lunch iets vroeger gegeten wordt en de avondmaaltijd iets later.
Voorbeeld: muntthee, volkoren brood, gekookt eitje, een tiental aardbeien.
Bijvoorbeeld: zomerse salade, aardappelen, gegrilde kipfilet.
Bijvoorbeeld: fruit, yoghurt, noten, hazelnoten, amandelen, mueslirepen, havermout, brood met beleg…
Bijvoorbeeld: groentesoep, volkoren brood, verse kaas.
“Iets gesuikerds tussendoor snoepen om een beetje energie te krijgen”
Suiker geeft op zich geen energie. De beste manier om energie te krijgen is door echte maaltijden en tussendoortjes te eten op aangepaste tijdstippen. Bovendien hebben veel mensen de neiging tekenen van vermoeidheid te verwarren met tekenen van honger (sufheid, minder energie). Om een teken van vermoeidheid te verhelpen is eten geen goeie oplossing. Suiker eten zal vooral een onaangepaste suikerpiek veroorzaken. Ook belangrijk om te weten: ons organisme wordt geregeld door een cyclus met een dip tussen 14u en 16u maar ook tussen 4u en 5u, door een daling van de melatonine.
“Meerdere hapjes i.p.v. een volledige maaltijd eten om snel een verzadigd gevoel te hebben”
Dit is de toegangspoort om tijdens de hele wacht tussendoor te eten. Het is beter om een degelijke en volwaardige maaltijd te eten en op die manier werkelijk verzadigd te zijn.
“Niet eten uit angst een te zwaar gevoel te hebben”
Het is belangrijk om te eten en aangepaste maaltijden te nuttigen. Die zullen daardoor niet het gevreesde gevoel van zwaarte geven. Een degelijke maaltijd zal vermijden dat men telkens ongewenst tussendoor eet.
Een echt tussendoortje is bewust gekozen en gepland, wat doorgaans niet het geval is voor tussendoor eten. Tussendoor eten wordt een probleem als het te regelmatig gebeurt en geen gezond tussendoortje is. Dikwijls gaat het over gesuikerde en vette tussendoortjes.
We moeten waakzaam blijven voor te veel tussendoor eten. Voor je het weet, geraak je in een vicieuze cirkel. Tussendoor eten neemt de honger voor een volgende maaltijd weg. Dus eet je tijdens die maaltijd minder en heb je sneller opnieuw honger omdat je tijdens de echte maaltijd “lichter” at. Daardoor bestaat het gevaar dat je opnieuw tussendoor gaat eten, wat een snelle en praktische oplossing is maar niet gezond. De balans op het einde van de dag toont dat de totale ingenomen hoeveelheid vetten en gesuikerde voedingsmiddelen hoger dan de gezonde voedingswaren tijdens een gewone maaltijd.
Het resultaat kan zijn dat je de hoeveelheden begint om te draaien en minder begint te eten tijdens de maaltijden, maar steeds meer tussendoor.
Als je tussendoor eet of zin hebt om dat te doen, is het interessant je af te vragen “waarom?”:
Een goeie slaap, regelmatig bewegen, een gezonde voeding en sociaal contact komen de aanpassing aan een verschoven uurrooster ten goede. Elke werknemer is echter verschillend. Hoe elkeen het beste zijn pauzes invult, is aan te passen aan de persoon zelf. Daarom geven wij je naast de boven vermelde tips graag bijkomende informatie over het voedingspatroon voor werknemers met een verschoven uurrooster. Daartoe kan je contact opnemen met info.befit@experconsult.be
Astrid Bovesse
Voedingsdeskundige bij Experconsult