12 november 2020
In België zou 15% van de werknemers aan nachtwerk doen of werken volgens een verschoven uurrooster. Werk met een verschoven uurrooster wordt gekenmerkt doordat het wordt georganiseerd op verschillende uren over een gegeven periode van dagen of weken.
Talrijke studies tonen aan dat deze groep van werknemers een groter risico loopt om bepaalde chronische ziekten te ontwikkelen, zoals slaapstoornissen, cardiovasculaire aandoeningen, diabetes, verhoogde bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte maar ook sommige kankers. Ze hebben ook meer risico om spijsverteringsproblemen te ontwikkelen, zoals maagzweren, buikpijn, winderigheid, diarree, constipatie of een veranderde eetlust.
De wisselende arbeidsritmes hebben een verstorend effect op het slaap-waakritme, wat leidt tot slaapstoornissen en problemen met een gezonde levensstijl en een goed bioritme (interne klok).
De levensstijl van die werknemers verklaart ook voor een stuk die hogere risico’s. Er werd aangetoond dat veel werknemers met een verschoven uurrooster minder aan sport deden en dat ze een onevenwichtig en ongestructureerd voedingspatroon hadden: neiging om te snacken, neiging om maaltijden over te slaan, veel vette en gesuikerde voedingsmiddelen eten, vooral suikerrijke dranken en/of energiedrankjes.
Nochtans kunnen goede leefgewoonten de werknemers helpen om zich aan te passen aan dit ritme en zo de risico’s op ziekten, maar ook op eventuele ongevallen, te beperken.
Goed slapen is moeilijk wanneer je een verschoven uurrooster hebt. Ons lichaam is er immers niet op ingesteld om ’s nachts te werken en overdag te slapen. Deze werknemers dienen dus beducht te zijn voor minder uren slaap en ook voor een minder goede kwaliteit van hun slaap.
Slaap speelt een belangrijke rol bij de vermoeidheid, de concentratie en het humeur. Voldoende en kwaliteitsvolle slaap is dus van essentieel belang. Bovendien suggereren verschillende studies dat door een tekort aan slaap de afscheiding van hormonen die instaan voor honger en verzadiging zou worden verstoord, waardoor het hongergevoel groter wordt en ook de trek in gesuikerde voedingsmiddelen toeneemt.
Enkele tips om beter te slapen:
Er is sprake van een vicieuze cirkel, want met een verschoven uurrooster stapelt de vermoeidheid zich gemakkelijk op, wat er dan vaak voor zorgt dat er minder aan sport wordt gedaan. Dat kan leiden tot een lager energieverbruik en dus tot een mogelijke gewichtstoename. Vermoeidheid veroorzaakt ook een verminderde warmteproductie door het lichaam, zodat er ook in rusttoestand minder energie wordt verbruikt.
Lichaamsbeweging, zelfs op een matig intensieve manier, heeft nochtans veel voordelen. Bewegen helpt om de inwendige klok gelijk te zetten, het verbetert de slaapkwaliteit, vermindert de spanningen in spieren en gewrichten, vermindert de stress, enz.
Enkele tips om regelmatig te blijven bewegen:
Een gezonde voeding is uiterst belangrijk om gezond te zijn en je aan te passen aan het werkritme. Maaltijden op regelmatige tijdstippen en een evenwichtig voedingspatroon zijn uitstekende hulpmiddelen voor het lichaam om zich aan te passen aan de verschoven uurroosters.
Een ritme waarbij je eet op vaste tijden, is belangrijk:
Het is dan ook belangrijk om geen maaltijden over te slaan.
Wat de inhoud van de maaltijden betreft, volgen de principes de algemene aanbevelingen van de voedingsdriehoek.
We merken hier op dat het belangrijk is om alcohol zoveel mogelijk te vermijden. Alcohol heeft al geen al te beste reputatie op het vlak van gezondheid, maar in het kader van een job met een verschoven uurrooster zijn de effecten ervan nog nadeliger. Alcoholgebruik zorgt voor slaperigheid, vermindert de inslaaptijd en leidt tot een minder kwaliteitsvolle slaap.
Verschillende omgevingsfactoren zijn minder gunstig voor werknemers met een verschoven uurrooster die gezonder willen eten. Om te beginnen is er het gebrek aan keuzemogelijkheden, want vaak zijn minder zaken open (kantines, leveringen, enz.) tijdens die uren van de dag. Soms kan je enkel terecht bij snackautomaten.
Ook tijdsgebrek kan een probleem zijn. De werknemers hebben soms niet de mogelijkheid om pauzes te nemen die lang genoeg zijn om rustig te eten, of ze worden tijdens hun pauze onderbroken.
Ze kunnen ook een meer stresserende werkomgeving hebben.
In het tweede deel gaan we dieper in op de organisatie en de inhoud van maaltijden, met meer praktische tips.
Heb je nog vragen over voeding voor werknemers met een verschoven uurrooster, neem dan gerust contact op via info.befit@experconsult.be.
Astrid Bovesse,
Voedingsconsulente bij Experconsult