De wetgeving rond het rookverbod op publiek toegankelijke plaatsen in België is recent aangepast om de volksgezondheid beter te beschermen. Enkele wijzigingen traden al in werking in april van dit jaar. Vanaf 31 december 2024 volgen nog enkele belangrijke maatregelen.
Ook op het werk kun je geconfronteerd worden met discriminatie. De recente wijzigingen aan de welzijnswet scherpt de beschermingsregels van slachtoffers en getuigen aan, waardoor de drempel om discriminatie te melden verlaagt. We verduidelijken de nieuwe regels, maar we gaan in onderstaand artikel vooral dieper in op de algemene problematiek. Wat is discriminatie eigenlijk en wat kun je als werkgever doen om te vermijden dat er in jouw onderneming gediscrimineerd wordt? Een eerste stap in de preventie is het herkennen van discriminatie. In tweede instantie kun je als werkgever werken aan een meer inclusieve bedrijfscultuur. Hierin kan Cohezio je met raad en daad bijstaan.
In België komen er vanaf 2024 twee belangrijke wijzigingen in onze vakantiewetgeving. Ten eerste kunnen werknemers die ziek worden tijdens hun vakantie deze verlofdagen overdragen naar een andere periode. Ten tweede mogen werknemers die omwille van een arbeidsonderbreking niet al hun verlof hebben kunnen opnemen dat overdragen naar het volgende jaar. Een concreet voorbeeldje maakt het principe duidelijk, waar we dan verder in het artikel dieper op ingaan.
Wat is een tewerkstelling in het kader van “artikel 60”? En wie staat in voor het welzijn van de personen die onder dit regime werk verrichten?
Ben je als werkgever verplicht om tussen te komen in de aankoop van steunzolen wanneer een werknemer deze moet dragen in veiligheidsschoenen? We loodsen jullie doorheen de verschillende wetgevingen en normeringen, maar het antwoord is … ja, inderdaad.