a-smiling-client-is-having-a-confidential-conversa-2023-11-27-05-12-21-utc-aspect-ratio-1712-1108

De vertrouwenspersoon: hun rol en meerwaarde

De vertrouwenspersoon speelt een belangrijke rol bij het voorkomen en het aanpakken van psychosociale risico’s. Binnen de onderneming is de vertrouwenspersoon gebonden aan de geheimhoudingsplicht. Deze persoon is ook het eerste aanspreekpunt voor de werknemer om ongewenst gedrag op het werk te melden.

Sinds 2023 is elke onderneming met meer dan 50 medewerkers verplicht te beschikken over een interne vertrouwenspersoon. Wil je weten waaraan je moet voldoen om vertrouwenspersoon te kunnen worden binnen jouw organisatie? Raadpleeg dan zeker de website van Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

Het voordeel van een interne vertrouwenspersoon voor het bedrijf is dat er naar de werknemers geluisterd kan worden en dat ze snel advies krijgen van iemand met kennis van de structuur, de activiteiten en de cultuur van het bedrijf.

Wat doet een vertrouwenspersoon bij ongewenst gedrag op het werk?

Een vertrouwenspersoon heeft tegenover de werkgever een geheimhoudingsplicht. Hierdoor kunnen medewerkers in volle vertrouwen hun verhaal kwijt als zij zich blootgesteld voelen aan ongewenst gedrag op het werk. De belangrijkste taken van de vertrouwenspersoon zijn luisteren, adviseren, steunen, doorverwijzen en bemiddelen.

Ondersteuning door Cohezio

Een werknemer die wordt aangesteld als vertrouwenspersoon is verplicht een basisopleiding te volgen. Ons opleidings- en coachingcentrum băo academy biedt opleidingen aan om vertrouwenspersonen op te leiden en hen de kennis en vaardigheden bij te brengen om iemand op te vangen en te begeleiden wanneer die te maken krijgt met moeilijkheden op het werk. De opleidingen worden gegeven door onze ervaren preventieadviseurs – psychosociale aspecten.

Cohezio biedt niet alleen opleidingen, maar ook opfrissingen en netwerkdagen voor vertrouwenspersonen die zo elk jaar opnieuw kennis kunnen uitwisselen met peers.

Contact

Aarzel niet om vrijblijvend contact op te nemen met een preventieadviseur psychosociale aspecten van Cohezio voor advies of voor het maken van een afspraak. Dat kan via e-mail naar fos@cohezio.be of telefonisch via +32 (0)2 533 74 44 (maandag tot vrijdag van 8u tot 17u).

E-mail arrow-white