Als een werknemer van mening is dat hij of zij schade heeft geleden als gevolg van psychosociale risico’s op het werk, kan hij of zij :
- zijn werkgever of een manager informeren.
- een beroep doen op een lid van het comité voor preventie en bescherming op het werk of een vakbondsafgevaardigde.
- een spontaan consult aanvragen bij de preventieadviseur-arbeidsarts als ze klachten hebben over hun gezondheid die ze in verband brengen met hun werk.
Naast deze mogelijkheden bestaat er een specifieke interne procedure voor werknemers die denken schade te hebben ondervonden als gevolg van psychosociale risico’s op het werk.
Deze procedure omvat twee soorten interventies:
- informele psychosociale interventie
- formele psychosociale interventie.
Deze interne procedure moet worden beschreven in het arbeidsreglement van het bedrijf.
Om werkgevers in staat te stellen adequaat te reageren op misbruik door derden, of er beter op te anticiperen, hebben ze een extra hulpmiddel tot hun beschikking om het te identificeren, de risico’s in te schatten en collectieve preventieve maatregelen te nemen. Dit is het incidentenregister voor derden.
Dit register is een specifiek preventiedocument voor geweld en psychische of seksuele intimidatie op het werk.
Wanneer een werknemer meent het slachtoffer te zijn geweest van geweld of pesterijen door een derde, moet hij of zij een verklaring kunnen opnemen in dit register.
Dit register wordt bijgehouden
- ofwel door de vertrouwenspersoon
- ofwel door de preventieadviseur psychosociale aspecten, indien intern,
- of door de preventieadviseur
De bedoeling van het extern feitenregister is het uitvoeren van een risicoanalyse: op basis van de opgenomen verklaringen in het register zal de werkgever, in samenwerking met de bevoegde preventieadviseur psychosociale aspecten, een analyse uitvoeren met het oog op het nemen van passende preventiemaatregelen. Deze maatregelen kunnen van organisatorische of materiële aard zijn (bv. veiligheidsglas, alarmknop, …). De incidenten genoteerd in het register zullen opgenomen worden in het jaarverslag bestemd voor FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.
De werkgever bewaart de verklaringen inzake de feiten die in het register zijn opgenomen, gedurende vijf jaar, te rekenen vanaf de dag dat de werknemer deze verklaringen heeft laten optekenen.
Op ons klantenportaal Cohezio4U vind je o.a een infofiche en een feitenregister.
Wat kan je verder nog meer doen? Als werkgever bent u verplicht om diensten aan te wijzen om psychologische ondersteuning te bieden aan werknemers die het slachtoffer zijn geworden van een daad van een derde partij en die ondersteuning nodig hebben. Deze steun en een gepaste opvolging van het slachtoffer worden sterk aanbevolen in geval van een traumatische gebeurtenis.Bij een traumatische gebeurtenis is het sterk aanbevolen het slachtoffer op een adequate manier te ondersteunen en op te volgen.