Door op arbeidsveiligheid in te zetten verhoogt men werktevredenheid, efficiëntie en productiviteit. Bovendien dringt men arbeidsongevallen en de daarmee verbonden kosten terug.
Werknemers met dit soort functie vallen onder het periodiek gezondheidstoezicht van de arbeidsarts. Ook zijn voor die functies de voorafgaande gezondheidsbeoordeling en het onderzoek bij werkhervatting na 4 weken afwezigheid door ziekte of ongeval verplicht.
De ziekte van Lyme, of ‘Lyme borreliose’ is een aandoening veroorzaakt door de bacterie Borrelia Burgdorferi, die afkomstig is van muizen en herten en door een tekenbeet op de mens, op paarden en op honden kan overgebracht worden. Een beet van een besmette teek leidt niet noodzakelijk tot de ziekte van Lyme, maar de kans op het krijgen van de ziekte vergroot wanneer de teek langer dan 24u op de huid aanwezig blijft. De bacterie zit immers in het lijfje van de teek en heeft minstens 24 uur nodig om tot in de snuit en zo in je huid te geraken.
De bedwants maakt al enige tijd terug opgang in onze contreien. Hoewel gestoken worden door een bedwants op zich ongevaarlijk is, raden we aan onmiddellijk in te grijpen wanneer je bedwantsen vaststelt in een werkomgeving. Dat doe je best met een professionele verdelger.
Hoewel iedereen weet dat er iets bestaat zoals de menopauze, wordt er nog niet open over gepraat, en dan al zeker niet op het werk. Terwijl praten net is waar het om draait bij de sensibilisering en de mogelijke impact op het werk. In dit artikel geven we een kort inzicht in deze transitiefase, de impact op de werkvloer en mogelijke maatregelen voor de werkgever.
Meer en meer wordt duidelijk dat het overmatig gebruik van tablets en smartphones in de twee uur voor het slapen gaan kan leiden tot slaapstoornissen, de ontregeling van de biologische klok, burn-out en oogklachten.
Februari is de maand van tournée minérale, het ideale moment om in te zetten op preventie en sensibilisering rond alcohol en drugs op het werk.
Langdurig in ziekteverlof zijn is voor niemand een fijne situatie: niet voor de werkgever, maar ook niet voor de werknemer. Onze arbeidsartsen staan werknemers als vertrouwenspersoon bij tijdens het volledige re-integratietraject. Zij kunnen perspectief bieden, ook voor personen die definitief arbeidsongeschikt verklaard worden.
Het is niet altijd mogelijk om contact met sommige microben te vermijden en dan kunnen we nu eenmaal ziek worden. Wat we wél kunnen doen, is ons lichaam zo goed mogelijk voorbereiden zodat het zich tegen deze infecties kan verdedigen.
Voeding speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van een goed immuunsysteem. Sommige voedingsstoffen worden niet door ons lichaam aangemaakt maar zijn wel nuttig voor een goed functioneren van ons immuunsysteem. Er bestaat geen “magisch” recept, maar zoals een auto de juiste brandstof nodig heeft om te rijden…zo heeft ook ons lichaam de juiste voedingsstoffen nodig! Daarom is het belangrijk goed te kiezen wat op je bord komt met de beste voedingsstoffen voor een optimaal immuunsysteem!
Met de terugkeer van het verplichte gedeeltelijke telewerk vanaf midden november, spenderen we met z’n allen opnieuw meer tijd achter het scherm. De vergaderingen via videoconferenties maken dat onze ogen sneller vermoeid zijn. We krijgen droge ogen, onze ogen voelen vermoeid aan, we hebben meer hoofdpijn … Laten we het welzijn van onze ogen ernstig nemen!
Tot en met 2023 kon de werknemer die ziek werd tijdens zijn/haar vakantie, deze dagen niet omzetten in ziektedagen. Vanaf 2024 zullen deze vakantiedagen omgezet kunnen worden in ziektedagen als de werknemer de werkgever bij ziekte onmiddellijk op de hoogte brengt. De werknemer verliest dus zijn vakantiedagen niet meer wanneer hij tijdens de vakantie ziek valt. Op deze manier heeft de werknemer recht op 20 dagen wettelijke vakantie.
In België zijn er bijna een half miljoen mensen die al meer dan een jaar arbeidsongeschikt zijn, wat een echt probleem is voor de volksgezondheid en een serieuze uitdaging voor bedrijven. En dit cijfer blijft stijgen. Cohezio maakte een reeks van 5 artikels om je te helpen dit sociale fenomeen te begrijpen en manieren voor te stellen om het te bestrijden. Ons eerste artikel is gewijd aan de factoren die een succesvolle re-integratie kunnen bevorderen, of net belemmeren.
In België ontbijt 1 op de 4 mensen niet elke dag. Ben jij één van diegenen die het ontbijt overslaan? Dat is jammer, want deze maaltijd is o zo belangrijk. Door te ontbijten geef je de noodzakelijke voedingsstoffen aan je lichaam. Als het ontbijt op een evenwichtige manier is samengesteld, geeft het je de nodige energie voor de hersenen en ben je tot de volgende maaltijd voldoende verzadigd.
Er werd zelfs aangetoond dat je door een goed ontbijt ook je bloedsuikerspiegel beter op peil houdt en daardoor diabetes en hart- en vaatziekten helpt te voorkomen. Mooi meegenomen, toch?
Scabiës (of schurft) bij mensen is een relatief goedaardige aandoening. Het is een huidinfectie die jeuk veroorzaakt. Schurft wordt veroorzaakt door een huidparasiet die tot de familie van de mijtachtigen behoort (sarcoptes scabiei, de schurftmijt).
Hier vind je het antwoord op de de vragen die door onze klanten gesteld werden naar aanleiding van de wetswijzigingen (herfst 2022) rond re-integratie.
In dit artikel hebben we het over het type diabetes dat veruit het vaakst voorkomt en kan worden voorkomen : diabetes type 2.
Het cytomegalovirus (CMV) behoort tot dezelfde familie van virussen (Herpesviridae) als het herpesvirus, het klierkoortsvirus en het waterpokkenvirus. Eén van de eigenschappen van deze virussen is dat ze slapend aanwezig kunnen blijven na een eerste contact, dat primo-infectie wordt genoemd.
Een reactivatie (tijdelijke heropleving van het virus) blijft dus heel het leven mogelijk. Hoewel de infectie over het algemeen goedaardig is en zelfs onopgemerkt blijft bij gezonde individuen, kan ze toch ernstige gevolgen hebben voor immuungedeprimeerde personen en zwangere vrouwen door de schadelijke effecten ervan op de foetus.
Ondertussen vertoeven we in de wintermaanden, en dus worden luchtweginfecties frequenter. Eéntje ervan willen we u nader toelichten: kinkhoest, ook wel pertussis of de “100-dagen-hoest” genoemd.
Waar met scherpe naalden gewerkt wordt, zoals bijvoorbeeld in ziekenhuizen of thuisverpleging, bestaat het risico op prikongevallen. In de wetgeving rond biologische agentia vinden we een hoofdstuk over de verplichtingen van de werkgever rond prikongevallen en andere situaties waarbij men kan worden blootgesteld aan bloed of ander potentieel geïnfecteerde bronnen (bv bepaalde lichaamsvochten). De term “prikongeval” wordt dan ook in een betekenis gebruikt die ruimer is dan louter het zich prikken aan een naald.
De zomer komt eraan en er zal gewerkt worden bij warme temperaturen. De beste manier om je te beschermen tegen de gevolgen van een hittegolf op het werk, is door te anticiperen. In dit artikel leer je hoe je je kunt voorbereiden, als werknemer en als werkgever.
In België zou 15% van de werknemers aan nachtwerk doen of werken volgens een verschoven uurrooster. Werk met een verschoven uurrooster wordt gekenmerkt doordat het wordt georganiseerd op verschillende uren over een gegeven periode van dagen of weken.
Algemeen kunnen we stellen dat een goede gezondheid gebaseerd is op een evenwicht tussen een kwaliteitsvolle slaap, regelmatige fysieke beweging en een gezonde voeding. Die levenshygiëne is zelfs essentieel en bijzonder aanbevolen voor de werknemers die met een verschoven uurrooster werken. Zo is hun lichaam beter in staat om het nachtwerk aan te kunnen. We weten allemaal dat eind 2020 bijzonder intens was voor sommige sectoren en dat gaat soms ten koste van de werknemers. Het wordt ingewikkeld voor mensen die ’s nachts werken om daarbij ook nog eens een strikte levenshygiëne toe te passen. Laat het ons dus eenvoudig houden en focussen op het allerbelangrijkste…
Het griepvirus komt elk jaar terug. We krijgen veel vragen in verband met deze specifieke context van de pandemie. Onze experts hebben ze voor jou beantwoord.
Diabetes is in opmars. In de afgelopen decennia is het aantal diabetespatiënten meer dan verdubbeld. Op dit moment lijdt meer dan 12 % van de Belgische volwassenen (waarvan 1 op 3 het niet weet) eraan. Er zijn dus heel wat actieve Belgen met diabetes. Het is belangrijk dat de arbeidsarts hiervan op de hoogte is zodat hij gepaste aanbevelingen kan doen.
Een nieuw jaar, een nieuwe start, en een goed moment voor nieuwe gewoonten. Het is dus de ideale periode om een aantal kilo’s die we tijdens de lockdown(s) verzamelden, terug te verliezen. De ideale periode om zorg te dragen voor jouw lichaam of om gewoonweg meer evenwicht te krijgen in jouw dagelijkse voedingspatroon.
Tien goede voornemens :
Cohezio als trouwe partner om de werknemer en werkgever bij te staan tijdens de arbeidsongeschiktheid: welk onderzoek kan worden aangevraagd bij de arbeidsarts?
Gezonde voeding is essentieel voor jouw welzijn. Daarom is het belangrijk om gezonde eetgewoonten te integreren in je dagelijkse routine. We hebben 10 tips voor je verzameld, jouw sleutel tot meer energie en welzijn.
De zomer is een perfecte tijd om evenwichtiger te eten: meer fruit, meer groenten, meer verse en lichte maaltijden.
Het inademen van sterke concentraties van verontreinigende agentia leidt tot onmiddellijke symptomen, zoals irritatie van ogen, neus en keel, maar ook misselijkheid, hoesten en ademhalingsmoeilijkheden, tot zelfs astma.
Het frequent inademen van kleine hoeveelheden verontreinigende stoffen kan echter ook een geleidelijker effect hebben op de gezondheid. Het ademhalingsvermogen kan worden aangetast, bestaande cardiovasculaire aandoeningen kunnen verergeren en het kan ook een rol spelen in het ontstaan van bepaalde kankers.
Werknemers en werkgevers zijn vaak niet op de hoogte van de mogelijkheid voor de werknemer om tijdens diens arbeidsongeschiktheid een “bezoek voorafgaand aan de werkhervatting” aan te vragen. Deze ontmoeting tussen werknemer en arbeidsarts kan het proces van werkhervatting vlotter en efficiënter doen verlopen.
Wie gezond wil leven moet voldoende bewegen, hoort men vaak. Maar ook de intensiteit van het bewegen is een factor van belang. Zo is slenteren bijvoorbeeld ook bewegen, maar de intensiteit van deze bewegingen zijn gering. Het Vlaams Instituut voor Gezond Leven raadt daarom ook aan voldoende “matig intensief” te bewegen.
We zijn enthousiast over de elektrische fiets. Vlinders in de buik heeft het ons nog niet gegeven. Maar wel een fit gevoel in het hoofd. Het maakt ons optimistisch. Het bevordert onze concentratie, onze aandacht, onze creativiteit… Het doet ons zelfs een artikel schrijven..
De LED-technologie kent vele toepassingen : je vindt het terug in verlichting thuis, op het werk, en in publieke ruimtes, maar ook in beeldschermen van tv’s, pc’s, tablets, smartphones, tot zelfs in bepaalde koplichten en projectoren. De technologie biedt voordelen, maar is ook niet helemaal zonder risico.
Op het eerst zicht lijkt dit nogal contradictorisch, maar toch is het zo: zowel een goede slaap als veel bewegen zijn heel gezond voor je immuniteit.
Het staat vast: regelmatige lichaamsbeweging kan de schadelijke gevolgen van langdurig zitten voor de gezondheid verminderen. Snelwandelen of hardlopen kunnen deel uitmaken van die goede gewoonten. Maar wat is het effect van hardlopen voor mensen met rugpijn? Moet het worden aanbevolen of juist vermeden ?
De risicoanalyse speelt een fundamentele rol in het kader van de gezondheidsevaluatie van zwangere werkneemsters en werkneemsters tijdens de lactatie. Doeleinde is het voorkomen van elke vorm van schade aan moeder en kind, vanaf het embryonaal stadium tot aan de bevalling, evenals gedurende de lactatieperiode.
Diabetes mellitus, een chronische ziekte die wereldwijd miljoenen mensen treft, heeft niet alleen invloed op het persoonlijke leven van werknemers, maar ook op hun werkprestaties en welzijn. In België is het belangrijk dat zowel werkgevers als werknemers samenwerken om een gezonde en ondersteunende werkomgeving te creëren. Welke impact heeft diabetes op de werkvloer en met welke tips kan je zelf aan de slag?
Cohezio als trouwe partner om de werknemer en werkgever bij te staan tijdens de arbeidsongeschiktheid. Re-integratie bij de eigen werkgever. Wat zijn de voordelen voor de werknemer en de werkgever?
De wetgeving omtrent het oprichten van een gemeenschappelijke interne dienst voor preventie en bescherming op het werk (IDPBW) door verschillende werkgevers werd in mei 2024 gewijzigd door een nieuw Koninklijk Besluit.
Bedoeling is om de oprichting van een dergelijke gemeenschappelijke IDPBW te vereenvoudigen. Nieuw is dat er een onderscheid wordt aangebracht tussen kleine en grote gemeenschappelijke interne diensten. Voornamelijk voor de kleine gemeenschappelijke interne diensten wordt de oprichting eenvoudiger.
Wifi en GSM’s zijn vandaag de dag niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Het datavolume dat via draadloze netwerken wordt doorgezonden, neemt steeds maar toe. Maar met de nieuwe technologie komen ook nieuwe onheilspellende berichten. Elektrohypersensitiviteit, oftewel een overgevoeligheid aan straling van technologische oorsprong, haalt ook regelmatig de pers. Maar is wifi wel kankerverwekkend? En kan het je effectief ziek maken?
December, de favoriete periode van velen. De winter is aangebroken en we vieren een week lang Kerstmis en nieuwjaar in het gezelschap van familie en vrienden.
Op 1 oktober zijn de regels rond het rijden onder invloed van verdovende middelen strenger geworden. Dit heeft ook een impact op werkgevers.
Aanvraagformulier voor re-integratietraject door werkgever (.pdf)
Aanvraagformulier voor re-integratietraject door werknemer (.doc)
Typedocumenten voor het opmaken van een re-integratieplan (.doc)
Typedocument voor het opmaken van een gemotiveerd verslag in geval er geen re-integratieplan kan opgesteld worden (.doc)
Kennisgeving om de definitieve ongeschiktheid voor het overeengekomen werk na te gaan op initiatief van de werknemer
Kennisgeving om de definitieve ongeschiktheid voor het overeengekomen na te gaan op initiatief van de werkgever
Door op arbeidsveiligheid in te zetten verhoogt men werktevredenheid, efficiëntie en productiviteit. Bovendien dringt men arbeidsongevallen en de daarmee verbonden kosten terug.
Gezondheidsonderzoek is verplicht in de volgende gevallen:
Ja, dat is eventueel mogelijk. In de meeste gevallen zal het echter niet gaan om echte griep, maar wel om een gelijkaardige virale infectie, vaak zelfs een flinke verkoudheid met symptomen die op griepsymptomen lijken. Het vaccin biedt bescherming in 75 tot 80% van de gevallen, vanaf 2 weken na de injectie. Krijg je toch griep, dan valt dat vaak te verklaren doordat je al besmet was net voordat je bent ingeënt. Stel je jaarlijkse inenting dus niet uit.
JA, Het griepvaccin is veilig en mag eigenlijk aan iedereen worden toegediend. De eerste dagen kan er eventueel wat roodheid en een zwelling verschijnen op de injectieplaats. Ernstige bijwerkingen zijn echter zeer zeldzaam. Enkel bij eerdere anafylactische shock of eerdere zeer ernstige allergie tegen het griepvaccin kan het vaccin tegenaangewezen zijn.
Als u zwanger bent, kan griep de gezondheidsrisico’s voor moeder en kind verhogen. Om deze reden wordt de inenting aanbevolen aan zwangere vrouwen die in het tweede of derde trimester van de zwangerschap (na 13 weken) gedurende het griepseizoen (van december tot april).
Nee. De inenting tegen de griep heeft geen negatieve uitwerking op de natuurlijke weerstand tegen de griep. Integendeel zelfs, het immuunsysteem wordt er door geactiveerd. Na een inenting, maakt het lichaam antilichaampjes aan tegen het virus.
Elke werknemer, en in het bijzonder personen die lijden aan een chronische aandoening zoals hartaandoeningen, diabetici, longpatiënten, nierpatiënten, personen ouder dan 50. De inenting wordt gelijkelijk aanbevolen aan personen die vaak in contact komen met voornoemde categorieën, zoals artsen en personeel uit de zorgsector.
Kort antwoord
Nee, ze zijn niet meer verplicht.
Langer antwoord
Het koninklijk besluit van 24 april 2014 tot wijziging van diverse bepalingen inzake welzijn op het werk heeft het risico beeldschermwerk op zich wel behouden, maar heeft het standaard periodieke gezondheidstoezicht voor deze werknemers afgeschaft. Hiermee zijn ook de verplichtingen voor een werkhervattingsonderzoek en een voorafgaande gezondheidsbeoordeling weggevallen.
In het koninklijk besluit van 27 augustus 1993 betreffende het werken met beeldschermapparatuur stond vroeger in artikel 7, “°1: Alvorens aangesteld te worden aan het werken met een beeldscherm, wordt de betrokken werknemer onderworpen aan een [voorafgaande gezondheidsbeoordeling, die (3)] zal worden aangevuld met een gepast onderzoek van de ogen en het gezichtsvermogen, alsook een onderzoek van de spieren en het beendergestel.”.
Dit werd sinds 1januari 2016 als volgt vervangen: “1° indien uit de bevraging of het ander instrument bedoeld in artikel 4, § 2 blijkt dat er mogelijke gezondheidsproblemen zijn, wordt de betrokken werknemer door de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer onderworpen aan een aangepaste gezondheidsbeoordeling.”
Indien de werkgever, na advies van het Comité en op basis van een risicoanalyse, toch beslist om het gezondheidstoezicht te behouden, dan gelden bovenstaande voorwaarden wél nog.
En al de overige mogelijkheden in het K.B. gezondheidstoezicht gelden uiteraard ook nog steeds, zoals deze er zijn voor de overige niet-onderworpen werknemers : mogelijkheid tot spontane raadpleging, bezoek voorafgaand aan werkhervatting, onderzoek op vraag van de werkgever en onderzoek bij re-integratie na een definitieve ongeschiktheid.
De rol van de arbeidsarts = preventieadviseur.
De arbeidsgeneesheer heeft dus in de eerste plaats een preventieve taak.
Die preventieve taak bestaat erin:
De arbeidsarts is geen controlearts, en neemt ook niet de taken van de behandelende arts op zich (bvb. behandelingen, voorschriften).
De verschillende soorten gezondheidsonderzoek zijn :
Bij bepaalde beroepsgebonden gezondheidsrisico’s is de werknemer ‘onderworpen’ aan het verplicht periodiek gezondheidsonderzoek. Meestal is dit jaarlijks, maar er bestaan uitzonderingen. Of men bepaalde gezondheidsrisico’s loopt, moet blijken uit de risicoanalyse.
Dit zijn onder andere:
De risicoanalyse bepaalt of werknemers dienen te worden ingeënt. Er bestaan verplichte inentingen en facultatieve inentingen.
Verplichte inentingen
Voor werknemers die mogelijk blootgesteld worden aan biologische agentia.
Facultatieve inentingen
Een jaarlijkse inentingscampagne tegen de griep kan veel absenteïsme voorkomen.
Cohezio organiseert de campagne van A tot Z, op basis van een lijst van werknemers die interesse hebben in een inenting.
Het Contact Center plant de periodieke medische onderzoeken van uw werknemers. Wij nodigen uw werknemers uit via mail of brief. Contacteer ons.
Zoals iedere arts is de arbeidsgeneesheer gebonden door het beroepsgeheim. De werkgever heeft dus geen inzage in het medisch dossier van de werknemer.
De communicatie tussen arbeidsgeneesheer en werkgever verloopt via het formulier voor gezondheidsbeoordeling.
Om de re-integratie te bevorderen wordt aanbevolen dat de preventieadviseur-arbeidsarts overlegt met de behandelende arts, de adviserende arts of andere personen die kunnen bijdragen tot het slagen van de re-integratie (preventieadviseur-ergonoom, dienst HR, enz.). In het kader daarvan kan een uitwisseling van medische gegevens noodzakelijk zijn. Hoewel de behandelende arts en de preventieadviseur-arbeidsarts beiden gebonden zijn door het medisch beroepsgeheim, is de instemming van de werknemer noodzakelijk en er wordt aanbevolen om die toestemming te formaliseren op papier.
De meest voorkomende neveneffecten van de inenting zijn rode plekken en pijnen ten gevolge van de injectie. Bovendien kunnen in sommige gevallen een lichte koorts en spierpijnen optreden.