EHBO

Wettelijke verplichtingen voor de werkgever

De werkgever is verplicht de nodige maatregelen te nemen om:

  1. in staat te zijn eerste hulp te verlenen aan werknemers, en zo nodig de hulpdiensten te bellen;
  2. te kunnen zorgen voor het vervoer van slachtoffers, naar een EHBO-lokaal, hun huis of naar een zorginstelling;
  3. preventief te zorgen voor de nodige contacten in geval van nood.

 

Procedures

De werkgever is verplicht om duidelijke procedures op te stellen voor het geval dat eerste hulp moet verleend worden: contactpersoon, noodnummer, interne communicatie voor de juiste uitvoering van noodmaatregelen, en natuurlijk de te kennen handelingen eerste hulp.

Uitrusting

Het is ook verplicht om binnen het bedrijf te beschikken over de gepaste uitrusting om eerste hulp te verlenen: een verbanddoos, eventueel extra EHBO-materiaal, en eventueel een EHBO-lokaal. Een EHBO-lokaal is nodig in alle (middel)grote ondernemingen van categorie A, B en C. In ondernemingen van de categorie C kun je hier eventueel van afzien mits een risicoanalyse.

De werkgever bepaalt, na advies van de preventieadviseur-arbeidsarts en het Comité,

  • welk basismateriaal noodzakelijk is,
  • de inhoud van de verbanddoos,
  • de plaats waar dit materiaal zich bevindt,
  • of aanvullingen noodzakelijk zijn.

Hulpverleners

In ondernemingen met minder dan 20 werknemers kan de werkgever één of verschillende personen aanduiden voor het toedienen van de eerste hulp. Deze personen dienen hiervoor opgeleid te worden. Eventueel mag de werkgever zelf de eerste hulp toedienen.

In ondernemingen vanaf 20 werknemers stelt de werkgever het aantal en de kwalificatie vast van het personeel dat eerste hulp moet toedienen:

  • na advies van de preventieadviseur-arbeidsarts en van het CPBW (indien aanwezig);
  • in functie van het aantal werknemers dat in de onderneming tewerkgesteld is en rekening houdend met de afwezigheden voor ziekte of verlof, ploegenarbeid, uurroosters;
  • rekening houdend met het feit dat werknemers op verschillende plaatsen zullen zijn en aanwezig zijn op verschillende momenten van de dag;
  • in functie van de resultaten van de risicoanalyse.

 

Ten slotte is een opleiding en regelmatige bijscholing in eerste hulp uiteraard zeer belangrijk om alle risico’s te voorkomen. De eerstehulpverlener van uw bedrijf moet ten minste in staat zijn levensbedreigende situaties te herkennen en eerstehulpmaatregelen toe te passen in afwachting van de tussenkomst van gespecialiseerde diensten. Ons opleidingscentrum băo academy biedt verschillende opleidingen aan rond dit thema.

Cohezio raadt aan dat de personen die verantwoordelijk zijn voor EHBO jaarlijks de bijscholing volgen. Afhankelijk van een voorafgaande risicoanalyse en na voorafgaand advies van de arbeidsarts kan de bijscholing ook om de twee jaar gevolgd worden.

Contact

Als Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk is Cohezio je bevoorrechte partner om je alle informatie, ondersteuning of materiaal en opleiding te bieden die je nodig hebt om een goed eerstehulpbeleid in je onderneming te garanderen. Aarzel niet om contact op te nemen met onze preventieadviseurs via fos@cohezio.be.

E-mail arrow-white