Beeldschermwerk

Beeldschermwerk: welke risico’s zijn hiermee verbonden?

Zittend werk met bovendien ook nog eens de ogen gericht op het computerscherm heeft gevolgen voor de gezondheid. Veelvoorkomende risico’s zijn onder meer: negatieve gevolgen van langdurig zitten, rugpijn, vermoeide ogen, hoofdpijn en een intensieve belasting van de spieren van de polsen.

Risicoanalyse voor beeldschermwerk
Je hebt niet de tijd om een bezoek te brengen aan elke werkpost en bovendien hebben je kernactiviteiten heel weinig te maken met ergonomie… Hoe kan je deze risico’s dan opsporen? Dankzij de online vragenlijst die onze deskundige ergonomen speciaal voor onze aangesloten KMO’s ontwikkeld hebben, kan je de risicoanalyse op een heel eenvoudige manier uitvoeren.

“Als werkgever ontvang je een verslag met een algemeen beeld van de resultaten voor alle medewerkers die de online vragenlijst hebben ingevuld. Zo kan je in samenwerking met je team concrete en passende maatregelen nemen. Het is een ideale manier om tegelijkertijd zowel de werkgever als het team bewust te maken van het belang van een ergonomische werkplek.”

Marie Koziol, Technical Risk Manager

Tien gouden regels voor een juiste houding bij beeldschermwerk

1
Bewaar 50 tot 70 cm afstand van je scherm.
2
Plaats je scherm en toetsenbord recht voor je.

Gebruik je meerdere schermen? Dan hangt de plaatsing van je schermen af van hoeveel je beide schermen gebruikt.

3
De bovenste boord van je scherm mag niet hoger zijn dan je ogen.
4
Plaats je scherm loodrecht ten opzichte van de vensters.
5
Plaats je toetsenbord zo plat mogelijk.
6
Laat vóór je toetsenbord 10 tot 15 cm plaats vrij voor steun van je voorarmen en polsen.
7
Stel je stoel juist af: zithoogte en hoogte werkblad.

Regel de zithoogte van je stoel zo in dat je dijbenen horizontaal zijn, met je voeten plat op de grond. Regel vervolgens de hoogte van het werkblad zodat die overeenstemt met de ellebooghoogte. Daarvoor houd je de ellebogen naast het lichaam en maak je een hoek van 90°.

8
Controleer of je voeten plat op de grond of op een voetsteun kunnen rusten.
9
Plaats het scherm zo, dat er geen zon- of ander licht in reflecteert.
10
Vermijd om lang in dezelfde houding te blijven zitten.

Beweeg regelmatig en denk eraan regelmatig in de verte te kijken om je ogen te laten rusten.

Bij gebruik van een draagbare computer is het raadzaam een extra toetsenbord muis en laptopverhoger te installeren om de tien gouden regels te kunnen naleven.

Verplichtingen werkgever

Er gelden enkele minimumvoorschriften waaraan de werkpost van de beeldschermwerker moet voldoen. Enkele belangrijke verplichtingen:

  • Het beeld is leesbaar.
  • Het beeld is stabiel, zonder flikkering. Het beeldscherm is vrij van glans en spiegelingen.
  • De luminantie van het scherm kan worden aangepast.
  • De verlichting is aangepast om verblinding en reflectie op het scherm te voorkomen.
  • Het werkvlak is voldoende groot om een flexibele opstelling van beeldscherm, toetsenbord, documenten en accessoires mogelijk te maken.
  • Er is voldoende ruimte om een comfortabele houding mogelijk te maken en om verandering van houding en werkbeweging mogelijk te maken.
  • De werkstoel is stabiel en geeft de gebruiker bewegingsvrijheid en een comfortabele werkhouding.
  • De stoel is in hoogte aanpasbaar, de hoogte en hellingshoek van de rugleuning is verstelbaar.
  • Een voetensteun moet worden aangebracht indien hiernaar wordt gevraagd.
  • De programmatuur is ergonomisch en er is voldoende informatie over de werking ervan.

Ondersteuning van Cohezio

Onze ergonomen bieden verschillende werkplaatsanalyses aan op maat, in je bedrijf of zelfs online.

Voor KMO’s biedt Cohezio op het klantenportaal Cohezio4u de online vragenlijst rond ergonomie en beeldschermwerk aan, samen met een concrete analyse van de resultaten.

Ergonomische werkplaatsanalyse
Een ergonomische werkplaatsanalyse levert heel mooie resultaten op voor de gezondheid en werktevredenheid van de betrokken medewerkers. Het vergt ongeveer 10 minuten per werkpost.

Onze preventieadviseur-ergonoom bezoekt elke beeldschermwerkpost in jouw onderneming en legt rechtstreeks aan de werknemer uit hoe zijn werkpost en zithouding ergonomisch verbeterd kan worden.

Deze interactieve module is tegelijkertijd een analyse van de werkpost en een opleiding met persoonlijk advies aan de beeldschermwerker. De werknemer kan vragen stellen en krijgt meteen een professioneel en bruikbaar antwoord. De nodige aanpassingen van de werkpost worden indien mogelijk direct uitgevoerd.

Online infosessies rond ergonomie bij thuiswerk
Cohezio biedt vanop afstand werkgevers en hun thuiswerkers korte sensibiliseringssessies aan via een videovergadering van ongeveer 1 uur. Onze preventieadviseur-ergonoom bespreekt de volgende aspecten:

  • basisprincipes van de anatomie (de werking van het lichaam, van de ruggenwervel tot de bovenste ledematen en de neutrale houdingen waaraan de voorkeur dient te worden gegeven);
  • risicofactoren verbonden met het beeldschermwerk, vooral toegepast op de thuiswerksituatie;
  • toelichting rond de preventie van de risico’s van beeldschermwerk (hoe je de thuiswerkplaats kan aanpassen, basisprincipes rond lichaamsbeweging,… ).

 

Deze infosessies kunnen op verzoek aangevuld worden met een interventie van onze specialisten voor een individueel advies, een analyse van de thuiswerkpost, …

Contact

Wil je graag meer informatie of wens je gepersonaliseerde tips van onze deskundige ergonomen? Aarzel niet om contact op te nemen via fos@cohezio.be.

E-mail arrow-white